Wat is er eigenlijk zo leuk aan paddenstoelen? Rob Chrispijn, chemisch analist, mycoloog, maar vooral bekend als tekstschrijver voor Herman van Veen en Hans Dorrestijn, legt het uit in zijn nieuwe boek. Zoals hij schrijft: "Om het enorme plezier te laten zien dat je aan paddenstoelen kunt beleven". Ze hebben iets geheimzinnigs, trekken zich niets aan van menselijke planning, verschijnen vanuit het niets en hebben wonderlijke, soms duivelse namen als Duivelsbroodrussula en Gewone heksenboleet.
In ‘Paddenstoelengeluk’ schrijft Chrispijn over de meest bijzondere plekken op de wereld waar zwammen te vinden zijn, zoals in de uitgestrekte bossen en vlakten van Siberië. Maar voor juweeltjes kan je ook op zoek in een Nederlandse stad of natuurlijk de paddenstoelenreservaten zoals in het Drents-Friese Wold. En wie weet dat er maar liefst 188 soorten paddo’s bestaan?
Chrispijn houdt zich al dertig jaar bezig met de mycologie, ofwel het bestuderen van paddenstoelen. In zijn woorden ‘de waarzeggers van het bos’, omdat ze laten zien hoe het er voor staat met de natuur in Nederland.
Titel: Paddenstoelengeluk; van vliegenzwam tot toverchampignon.
Auteur: Rob Chrispijn
Paddenstoelen vertolken een belangrijke rol in het ecosysteem. Ook zijn er veel dieren die gebruik maken van paddenstoelen. Deze fotografen hebben de dieren precies op het juiste moment weten vast te leggen: