Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Paddenstoelenexplosie door regenachtig weer | Fotoserie

  •  
03-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4483 keer bekeken
  •  
ook-een-vroege-vogel_64c50b0c8d62c_medium

"Met het natte weer is er ondergronds in schimmelland aardig wat beweging. Franjeporiezwammen zijn normaliter al redelijk vroeg maar eind juli heb ik ze nog nooit gezien."

© Cor van de Wiel

Het regenachtige weer van de afgelopen weken is niet bepaald lekker zomerweer, maar het zorgt wel voor een ware explosie aan paddenstoelen in de natuur! Schimmels gedijen door de relatief lage temperatuur en hoge vochtigheidsgraad. "Wie daar oog voor heeft ziet de natuur op veel plekken veranderen in een sprookjesbos," zegt natuurgids Grietje Loof van IVN Natuureducatie.  

Is de herfst al begonnen? 

Paddenstoelen zijn er het hele jaar door, maar je ziet ze over het algemeen niet in zulke grote aantallen in de zomer. Volgens Grietje Loof is dit voor begin augustus ongekend. "Vorig jaar bijvoorbeeld was het ontzettend droog en dat kon je merken. Toen waren de paddenstoelen juist heel klein, gewoonweg verschrompeld. Maar door de natte zomer is de bodem nu echt in beweging," meldt Loof. "Zo zie je maar: elk nadeel heeft zijn voordeel."

Fotografen op onze fotopagina zien ook al een hoop paddenstoelen opduiken en maken daar mooie foto's van. Hieronder enkele van deze bijzondere waarnemingen! 

niersporig-wasbekertje_64c6979a89a65_medium

Niersporig wasbekertje

© Daksaya

Fotograaf Daksaya: "Ik denk een niersporig wasbekertje. Bij dit vochtige weer gedijen deze schimmels weer goed."

zomer-sorry_64c21a708e142_medium

© Chris Meeuwis

Deze paddenstoel heeft al wat regen opgevangen! Foto van Chris Meewis.

veilig-en-beschut_64c93b4832d68_medium

Kogelwerper (schimmel)

© Rmorsink

"Veilig en beschut op het blad met zijn mycelium tot op de bramentak zit deze Kogelwerper - Sphaerobolus stellatus van een paar mm groot", schrijft fotograaf Rmorsink. "Zijn kogeltjes kunnen wel 4 meter hoog en 5 meter ver weg geschoten worden. Dat is maar liefst 2500 keer zijn eigen lengte!" 

aardappelbovist_64c4f386ae152_medium

Aardappelbovist

© Ladylove40

En ten slotte zag fotograaf Ladylove40 deze aardappelbovist.

Mycena gespot

In een bos in Drenthe is zelfs mycena gespot. "Volgens onze paddenstoelendeskundige Bernhard de Vries, die al vijftig jaar onderzoek doet, is dat echt bijzonder. Nooit eerder heeft hij begin augustus de mycena gezien." Volgens Loof is het huidige weer een zegen voor de natuur: "Alles is groen en groeit. En dat is iets om blij van te worden." 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.