Sinds januari heeft Inge Somhorst de non-profit organisatie Paddenstoelenonderzoek Nederland opgericht. Het doel van deze organisatie is om schimmels te betrekken in beleidsmaatregelen voor de natuur. Dat klinkt misschien wat raar, maar eigenlijk is het heel logisch want paddenstoelen vormen vaak de eerste indicator voor de gezondheid van een natuurgebied. De aan- of afwezigheid van bepaalde paddenstoelen en de ondergrondse schimmeldraden zegt een hoop. Daarom is het volgens Inge ook zo belangrijk om door heel het land paddenstoelen te inventariseren en bestuderen.
Paddenstoelen zijn de stofzuigers en voeders van de natuur. Ze breken organisch materiaal af, zoals gevallen bladeren of dood hout, en wisselen belangrijke voedingstoffen uit met planten. De paddenstoelen doen dat niet zelf, maar de schimmeldraden die hieraan vastzitten. Die schimmeldraden zie je vaak niet, want de meeste netwerken aan schimmeldraden zitten verstopt onder de grond. Het gedeelte dat je boven de grond ziet, de paddenstoel, is het voortplantingsorgaan. Dat is uiteraard ook een erg belangrijk onderdeel van het hele mechanisme, maar het meeste werk wordt dus ondergronds verricht.
Eigenlijk wist de mens heel lang niet wat paddenstoelen nu precies waren. Eerst werd gedacht dat het een soort plant zonder wortels of bladeren was. Dat heeft in de geschiedenis van de mensheid voor veel spookverhalen gezorgd; want die ‘planten’ konden niet anders dan gevoed worden door de duivel en alleen een heks wist welke giftig waren en welke niet. Dankzij de wetenschap weten we inmiddels beter en leren we steeds meer over de wondere wereld van schimmeldraden en hun paddenstoelen.
Hoewel Inge vaak in natuurgebieden te vinden is voor de inventarisatie van paddenstoelen, komt ze soms ook op andere bijzondere paddenstoelrijke terreinen. Plekken waar je in eerste instantie niet meteen aan zou denken. Inge neemt presentator Menno Bentveld mee naar zo’n paddenstoelrijke plek in de stad Groningen, namelijk de Zuiderbegraafplaats. Paddenstoelen en schimmeldraden doen het vrijwel altijd goed op begraafplaatsen, omdat de natuur hier over het algemeen met rust wordt gelaten.
Er zijn natuurlijk wel werkzaamheden om ervoor te zorgen dat de boel niet overwoekert. Zo wordt het gras gemaaid, de bladeren afgevoerd en het wordt niet bemest; maar verder heerst er bodemrust. En dat loont! Bekijk de aflevering om te zien welke bijzondere soorten Inge en Menno hier allemaal ontdekken.
Kijk zondag 24 november 2024 om 19.25 uur naar de uitzending over Groningen op NPO 2!
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.