Op de lekker natte grond van de Noordoostpolder is een paddenstoelenparadijs ontstaan. In de herfst schieten de boleten, mycena’s en russula’s uit de grond. Om die soorten te koesteren, is een gedeelte van het bos uitgeroepen tot paddenstoelenreservaat.
Nieuwe grond
De Noordoostpolder is aangelegd in de jaren 40. Het bos in de polder begon als een kaal gebied. Intussen is de aanleg al tientallen jaren geleden en hebben de paddenstoelen zich hier gevestigd. De meeste soorten zijn vanuit Overijssel als spore naar dit gebied toegewaaid.
Ideale plek
Door de bodem van keileem is de grond van het Waterloopbos vochtig. En doordat er op deze plek nooit landbouw is bedreven, zitten er geen kunstmest of andere chemische stoffen in de bodem. Samen met de vele soorten bomen die in het bos groeien, zorgt dit voor een ideale plek voor paddenstoelen.
Reservaat
Als cadeautje voor de Nederlandse Mycologen Vereniging die honderd jaar bestond heeft Natuurmonumenten een paddenstoelenreservaat gemaakt. Het gebied is vijf jaar geleden geopend en heeft de naam het ‘Paddenstoelenparadijs’. In het gebied staan verschillende bomen en zijn hoogteverschillen gemaakt om het gebied geschikt te maken voor honderden soorten paddenstoelen.
Giftigste paddenstoel
Iets verderop in het Waterloopbos staat een exemplaar van de groene knolamaniet, een van de giftigste paddenstoelen van wereld. Deze paddenstoel heeft een bolvormige hoed en is wit tot groenig of gelig van kleur. Het eten van een groene knolamaniet kan al dodelijk zijn.