Wat hebben de bouwwerken van de beroemde Spaanse architect Antoni Gaudi te maken met zwammen? En hoe dacht schrijver William Shakespeare over paddenstoelen? Je leest de antwoorden in het boek ‘Paddenstoelen in kunst, cultuur en natuur’. Het blijkt dat ze al eeuwen een belangrijke inspiratiebron zijn voor kunstenaars, ontwerpers en dichters. In Vroege Vogels een gesprek met een van de auteurs, Antoon Kuhlmann.
Gaudi
In verschillende Spaanse steden is te zien hoe architecten zich hebben laten inspireren door paddenstoelen. Zo staat er in Sevilla sinds 2011 een gebouw met de naam ‘Metropol Parasol’. In de volksmond wordt het ‘Las Setas de la Encarnacion’ genoemd (vertaald de paddenstoelen van Encarnacion). De Duitse architect die het gebouw ontwierp wilde reusachtige bekerzwammen of boleten verbeelden.
Ook de wereldberoemde architect Antoni Gaudi had iets met paddenstoelen. En dat is goed te zien in het door hem ontworpen ‘Park Güell’. Op verschillende plekken in het park is het motief van de vliegenzwam te zien. Volgens Gaudi past deze paddenstoel hier vanwege zijn de psychedelische effecten na het eten ervan. Het wandelen door Güell zou volgens hem ook een psychedelische ervaring kunnen opleveren, vanwege de wirwar aan lijnen, vlakken, figuren en kleuren.
In bepaalde interpretaties van het Oude Testament zou de paddenstoel symbool staan voor het kwaad. In de schilderkunst zijn volgens de auteurs talloze afbeeldingen te vinden van Adam en Eva met giftige zwammen. Zo is op een 12e eeuwse muurschildering in een Spaans kerkje een afbeelding te zien van de zondeval van Adam en Eva, die eten van een boom van paddenstoelen. Het idee is dat niet een appel, maar een paddenstoel de verboden vrucht is.
Paddenstoelen in kunst en cultuur - kaft van het boek
Ook nu worden nog steeds mensen geïnspireerd door paddenstoelen. Zo hebben Utrechtse wetenschappers enkele jaren geleden een jurk ontworpen, gemaakt van schimmels. Uit paddenstoelenmycelium is een weefsel geproduceerd die dezelfde eigenschappen heeft als natuurlijk leer. Maar niet alleen kleding kan hiervan worden gemaakt. Ook doodskisten, tegels en zelfs zitmeubilair.
Boekgegevens Titel: Paddenstoelen in kunst, cultuur en natuur Auteurs: Antoon Kuhlmann en Dominique Clement Uitgeverij: KNNV Reeds verschenen