Een verschrikkelijk sneu beeld natuurlijk, een grutto met een hangend pootje. De poten van steltlopers zien er al fragiel uit, zo lang en dun, en zo’n kwetsuur komt dan ook wel vaker voor. Maar welk roofdier mikt nou op de poten?
De boosdoener
Volgens hoogleraar trekvogelecologie Theunis Piersma was het waarschijnlijk geen roofdier. “Predatoren van grutto’s zoals slechtvalken of haviken komen vanuit de lucht en grijpen dus eerder naar de schouders dan naar de poten. Waarschijnlijk heeft deze ongelukkige grutto een draad geraakt tijdens de landing en is zijn poot op die manier uit de kom geschoten. Erg pijnlijk!”.
Piersma vertelt dat dit ook vaak te zien was bij kemphanen, die halverwege de 20e eeuw nog met duizenden tegelijk in Nederland broedden. In veel weilanden was toen nog bedrading aanwezig om vee uit plassen en sloten te houden. Nu wordt daar gelukkig meer rekening mee gehouden, hoewel kemphanen grotendeels uit ons land zijn verdwenen.
Gaat hij het redden?
Steltlopers die een poot missen, kunnen gerust nog jaren blijven leven. Sommige steltlopers zijn toch al vaak te zien op één poot om warmte te besparen, zoals deze hinkelende scholeksters in het onderstaande filmpje. Helaas zijn de overlevingskansen van een grutto met een lam pootje niet groot. In tegenstelling tot steltlopers die nog maar één poot overhebben, hangt er bij deze grutto nog een onbruikbare poot aan die een belemmering vormt bij het foerageren en in de vlucht. Geringde grutto’s die een soortgelijke verwonding oplopen, halen het eigenlijk nooit tot het volgende jaar.