© Pixabay
De inwoners van Overijssel zien liever zonnepanelen en windturbines dan kleine kerncentrales. Dat komt volgens de provincie naar voren uit een onderzoek onder duizend mensen. In dit jaarlijkse onderzoek is voor het eerst gevraagd hoe de inwoners van Overijssel denken over kernenergie.
Jarenlang waren zonnevelden, windturbines en biomassa de drie opties bij het vraagstuk over het opwekken van duurzame energie. Op verzoek van Provinciale Staten is daar kernenergie bij gekomen. JA21, PVV en Forum voor Democratie wisten eind vorig jaar een meerderheid te krijgen voor hun motie die hiertoe opriep.
Het gaat dan om de kleinschalige opwek van kernenergie via kleine modulaire reactoren, de zogeheten SMR's. De ontwikkeling hiervan zit wereldwijd nog in de beginfase.
In het inwonersonderzoek krijgen duizend mensen uit Overijssel vragen over allerlei onderwerpen, onder meer over het opwekken van duurzame energie. Ze konden voor de vier opties een voorkeursvolgorde opgeven. De meest gekozen volgorde was zonnevelden op één, gevolgd door windturbines, biomassa en tot slot SMR's. Weliswaar noemde 27 procent van de ondervraagden kernenergie als 'meest positief', het hoogste na zonnevelden (42 procent), maar daar staat tegenover dat 41 procent de SMR's als minst positieve optie aanvinkte.
De provincie heeft op verzoek van de Staten een werkgroep opgezet, die onderzoekt hoe Overijssel een voortrekkersrol kan nemen in het toepassen van kernenergie. Onder meer netbeheerder Enexis, de Universiteit Twente en de Almelose uraniumverrijker Urenco zitten in die werkgroep.
De vijf coalitiepartijen in Overijssel (BBB, VVD, GroenLinks, PvdA en SGP) hebben een stop gezet op de aanleg van grote zonnevelden, met name om landbouwgrond te beschermen. De provincie zet vooral in op de komst van (geclusterde) windturbines om windenergie op te wekken.
Bron: ANP
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.