Overijssel haalt de komende vijf jaar weer korhoenders uit Zweden om die los te laten in Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. De Sallandse Heuvelrug is de enige plek in Nederland waar het korhoen nog voorkomt. Overijssel is al sinds 2016 bezig om de populatie in het gebied uit te breiden door er Zweedse hanen en hennen bij te plaatsen. Dat gaat nog niet goed genoeg, omdat de meeste kuikens doodgaan door gebrek aan voedsel, aldus de provincie donderdag.
In 2013 dreigde het korhoen definitief uit Nederland te verdwijnen. Het leefgebied in Overijssel was er niet meer geschikt voor. Maar de provincie besloot natuurmaatregelen te nemen op de Sallandse Heuvelrug. De heuvelrug is het grootste droge heidegebied van West-Europa en er wordt nu van alles gedaan om de heide meer ruimte te geven. Dat herstel kost echter tijd. Om tussentijds uitsterven van de vogel te voorkomen worden er de komende jaren weer korhoenders uit Zweden geplaatst. "Het korhoen hoort bij dit heidelandschap en dat mogen we niet verliezen", aldus verantwoordelijk gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher.
Kennisoverdracht
Korhoenders leren van elkaar waar voedselrijke plekken, drinkplekken en beschutte plaatsen zijn. Gevestigde korhoenders dragen die kennis over aan nieuwkomers. Als de populatie die er nog is in Overijssel zou verdwijnen, is de soort tot uitsterven gedoemd, zegt de provincie.
Vorig jaar konden er door de coronacrisis geen korhoenders uit Zweden worden gehaald. In dat jaar zijn eieren geraapt en uitgebroed. De kuikens zijn na honderd dagen teruggeplaatst in de natuur. Het resultaat was volgens de provincie voldoende positief om de actie nog eens te herhalen.