Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

‘Overheid beschermt de burgers niet tegen luchtverontreiniging’

  •  
15-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
SMOG luchtvervuiling grauwe gans

© Grauwe ganzen in de smog - Fotograaf LidideBoer

De huidige luchtkwaliteitsnorm voor fijnstof en stikstofdioxide zorgt voor grote gezondheidsrisico's. “Met deze norm accepteert de overheid veel meer ziekte- en sterfgevallen door deze stoffen dan door andere stoffen”, aldus campagneleider Anne Knol van Milieudefensie. Ze spreekt over “fopnormen die nergens op slaan”.
Milieudefensie liet onderzoek doen naar de gezondheidsrisico's van de stoffen die in het verkeer worden uitgestoten en is naar eigen zeggen geschrokken. “Dat de waardes binnen de wettelijke normen blijven, wil niet zeggen dat de gezondheid beschermd wordt. De overheid moet veel strengere normen opstellen en de gezondheid van mensen echt beschermen tegen luchtvervuiling”, vindt Knol.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelde eerder al vast dat in Nederland jaarlijks duizenden mensen overlijden door luchtvervuiling. “Als Nederland precies aan de normen voldoet, dus op het randje van wat wettelijk mag, dan sterft 1 op de 720 mensen in Nederland door het inademen van stikstofdioxide”, aldus Knol. Deze normen zijn twintig jaar geleden vastgesteld en daardoor verouderd, stelde de Europese Rekenkamer onlangs vast. Milieudefensie vindt dat Nederland niet moet wachten tot Europa de normen aanscherpt maar zelf bindende en ambitieuze normen moet opstellen.
Afgelopen week besliste het gerechtshof in Den Haag dat de overheid meer moet doen tegen de uitstoot van CO2. “De overheid kan met deze uitspraak twee vliegen in één klap slaan, met bijvoorbeeld schonere auto's en minder intensieve veeteelt. Daarmee wordt ook de uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide teruggedrongen.”
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.