Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 28 augustus 2022 terug op de volgende startpunten:
1:21:25 - Grensmaas - Fragment uit de podcast 'Vroege Vogels en andere dieren'
2:08:45 - Vrienden van de Vennen
2:19:15 - Aziatische hoornaar Zenderen
2:33:15 - Meiske van de Paarse heide
Ze noemen zich ‘de vrienden van de vennen’. De actiegroep die toekomstig massatoerisme in de haterse en overasseltse vennen wil voorkomen. Dit kleine vennengebiedje onder de rook van Nijmegen herbergt veel bijzondere planten zoals de zonnedauw en amfibieën zoals de knoflookpad. Machteld Meij en Jon Willems zijn actief bewoners van het gebied en actief binnen de stichting. Volgens hen is het gebied veel te klein voor de toekomstplannen van de gemeente Wijchen. Die wil namelijk het toerisme in het gebied flink uitbreiden.
Een paar jaar geleden waren wij met onze TV-ploeg in de Overasseltse en Hatertse vennen. Dat kunt u hier terugkijken.
Naar aanleiding van de radio-uitzending van 28 augustus heeft Partij voor de Dieren in Gelderland kritische vragen gesteld aan het College van Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland. Deze vragen lees je hier terug.
Wie goed op de hoogte is van legendes in Noord Brabant kent vast en zeker ook het verhaal van Marieke, het meiske en de paarse hei. Het verhaal achter hoe de heide aan haar mooie paarse kleur is gekomen, want ooit was zij stralend wit. Theaterproducer Marc Isphording maakte over deze legende een podcast, die u hier kunt beluisteren. Samen met ecoloog Nico Ettema en Vroege Vogels wandelt hij over de plekken waar Marieke ook ooit haar klompen neerzette: de heide rond Uden.
“Het toppunt van elegantie” noemt EIS-entomoloog Theo Zeegers het vlieggedrag van de Aziatische hoornaar. In 2017 werd deze wesp voor het eerst in ons land gezien en sindsdien nemen de aantallen langzaam toe. De Aziatische hoornaar is afkomstig uit Zuidoost-Azië, maar lijkt zich in Europa als invasieve exoot gedragen, omdat hij het vooral op honingbijen heeft voorzien. Vanwege haar plaats op de Unielijst van de Europese Unie geldt een bestrijdingsplicht.
© fotograaf Annemarieke Kaptein
Kenniscentrum EIS Nederland doet dan ook een oproep om meldingen van deze hoornaars door te geven. Met behulp van zenders en zogeheten wiekpotten kunnen de nesten opgespoord en verwijderd worden. Het meest recente nest werd deze week op een boerderij in het Overijsselse Markelo gevonden, een stuk verder dus dan Zeeland, Brabant en Limburg waar de hoornaar tot nu toe werd gevonden. Omdat de Aziatische hoornaar best lijkt op de Europese soort die veel talrijker is geeft EIS de nodige tips om het dier te herkennen.
Kijk hier: Aziatische Hoornaar
© Europeze en Aziatische hoornaar herkennen. Foto's: Mazzelmoaze en Rob Buiter
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.