© Krakeend. Fotograaf: RuudSharp
Miljoenen watervogels worden sinds 1971 wereldwijd extra beschermd via de conventie van Ramsar. Het internationale verdrag is in de Iraanse stad Ramsar gesloten ter bescherming van de watervogels en het behoud van natte gebieden. Vroege Vogels maakt na een halve eeuw de balans op.
Ons waterrijke land is bij uitstek geschikt voor watervogels, zeker in de winter. Van 15 vogelsoorten komt een derde of meer van de hele Noordwest-Europese populatie naar Nederland zoals de krakeend, kolgans, smient en lepelaar. De wetlands die in Nederland onder de Ramsar conventie vallen zijn bijvoorbeeld de Waddenzee, het Deltagebied, het IJsselmeergebied en de Grote Rivieren.
Met veel natte gebieden in de wereld gaat het niet goed. Uit de in 2018 gepubliceerde ‘Global Wetland Outlook’ blijkt dat sinds 1970 zeker 35% van de wetlands, zoals moerassen, meren en ondiepe kustwateren is verdwenen. Daarmee verdwijnen deze natte gebieden drie keer zo snel als de bossen. Meer dan 170 landen doen nu mee aan de Ramsar conventie. Daarmee is het een van de grootste verdragen wereldwijd op het gebied van natuur en milieu. Meer dan 2300 gebieden zijn hierin aangewezen om te beschermen. Het gaat om zo’n 250 miljoen hectare.
In landen als Indonesië en de Filippijnen zijn mangrovebossen van levensbelang in de strijd tegen de stijgende zeespiegel. "Je ziet dat dit soort landen, net als wij 50 jaar geleden deden, dijken willen bouwen. Maar wij willen ze juist meegeven dat het behoud van die mangrovebossen veel beter is voor de biodiversiteit, maar ook voor de veiligheid", vertelt Pieter van Eijk van Wetlands International. "Omgekeerd leren wij ook van deze landen en leggen wij ter bescherming tegen het water een soort mangrovebossen aan, zoals in de polder Noordwaard in de Biesbosch. Daar breken dikke rijen wilgen bij hoge waterstand de golven en hoeft de dijk, die Werkendam tegen hoogwater beschermt, niet verstevigd te worden."
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.