Kroon op het werk om de Oude IJssel schoner te maken met meer natuur is de otter. Onderzoeker Freek Niewold heeft op zijn cameravallen alweer twee ottervrouwtjes gezien rondom zijn woonplaats Doesburg. Als die zich laat zien dan klopt ook de waterkwaliteit en de visstand en de factoren die daarbij horen. We gaan kijken in het voor mensen afgesloten natuurgebiedje de Eldrikse Beek waar Freek onderzoek doet naar de otter.
Waterkwaliteit
De laatste 30 jaar is er veel gebeurd in de natuur aan de Oude IJssel. Het water is veel schoner en vooral aan de oevers is veel aandacht besteed. Eén zijde van de rivier is helemaal ingericht als natuur en is niet meer toegankelijk voor bedrijven en wandelaars. Er is een dichte rietkraag teruggekomen waartussen vissen kunnen rusten en paaien. Daar profiteert de otter enorm van. Hij vindt daar de rust om zich door het gebied te bewegen en te jagen. Door het schone water is de visstand enorm toegenomen.
Otter in de stad
De otter was al een aantal maal teruggekomen in de Oude IJssel en ook een aantal keer weer verdwenen, meestal doodgereden. Hij komt regelmatig in de buurt van de bewoning, gewoon omdat dit de kortste weg is maar hij moet daarbij wegen en bruggen oversteken. We gaan kijken bij een aantal bruggen dichtbij Doetinchem waar hekken staan om otters van de weg te houden. We zien ook een hek met een gat erin. De gemeente reageert langzaam op kapotte hekken met makkelijk dode otters als gevolg. Kijk vrijdag 23 oktober 2020 naar Vroege Vogels TV over de Oude IJssel om 19.50u op NPO 2!