Voor het eerst sinds 50 jaar zwemt er weer een otter rond in het Naardermeer. Het roofdier werd op meerdere plekken met cameravallen vastgelegd. Volgens sommigen is de otter het meest kenmerkende dier van Nederland. Menno gaat met boswachter Luc Hoogenstein van Natuurmonumenten het water op en neemt een kijkje in het nieuwe leefgebied van de otter.
In november werd al een otter gespot in de Ankeveense plassen, het natuurgebied dat aan het Naardermeer grenst. Of dezelfde otter nu in het Naardermeer zwemt, is nog niet duidelijk.
De twee natuurgebieden werden tot 2013 van elkaar gescheiden door de drukke provinciale weg N236. Nu zijn de gebieden verbonden door twee faunapassages van 60 en 80 meter breed, onder de weg. Het is daarmee ook meteen de breedste natte natuurverbinding van Nederland. En met succes, naast de otter maken ook reeën, vossen en hazen intensief gebruik van deze onderdoorgang.
Ambassadeur
In 1988 stierf de otter uit in Nederland. In 2002 werd de otter geherintroduceerd in Overijssel. Sindsdien is het dier aan een opmars bezig. Op dit moment zijn er zo’n 160 otters in Nederland. Het verkeer vormt het grootste gevaar voor het dier. Van de weinige otters in ons land worden er veel doodgereden, zo’n derde van de populatie.
De laatste ottersporen in het Naardermeer zijn in 1967 waargenomen, vlakbij de eendenkooi. Zijn aanwezigheid zegt veel over de kwaliteit van de natuur en het water in het Naardermeer. De internationaal bedreigde otter is een ambassadeur voor de zoetwaternatuur.