Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Opvangen en recyclen van narcosegassen goed voor het klimaat

  •  
23-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
153 keer bekeken
  •  
Operatie

© Pixabay

Het Bravis Ziekenhuis stopt als eerste ziekenhuis van Nederland met het uitstoten van narcosegassen. Die gassen, die bijdragen aan de opwarming van de aarde, vangt het Brabantse ziekenhuis voortaan op. Volgens Bravis bespaart de maatregel op jaarbasis een uitstoot die vergelijkbaar is met 2,2 miljoen autokilometers.

Vergroenen van het ziekenhuis

Dat is "een forse stap in het vergroenen van het ziekenhuis". Het systeem kost zo'n 25.000 euro per jaar. Die kosten betaalt het ziekenhuis zelf. "Het broeikaseffect is een probleem van ons allemaal. Elke vermindering is welkom en hard nodig", laat het ziekenhuis met vestigingen in Roosendaal en Bergen op Zoom weten.

Het opvangen van de narcosegassen gebeurt met apparatuur van een Duitse leverancier die speciale kokosfilterkorrels bevat, die het gas opnemen. In de fabriek kan het gas daar ook weer uit worden gehaald, om na reiniging opnieuw te worden gebruikt. Op de locatie in Roosendaal wordt het systeem sinds half augustus al gebruikt en dat bevalt prima. "Voor de patiënt is er niets veranderd. Alleen stoten we nu veel minder broeikasgassen uit", aldus het ziekenhuis.

Broeikasgassen

Wetenschappers hebben ontdekt dat de narcosegassen zich opstapelen in de atmosfeer en een bijdrage leveren aan het broeikaseffect. Net als koolstofdioxide zorgen narcosegassen ervoor dat de atmosfeer meer energie van de zon op kan slaan en de aarde opwarmt. Er zit wel veel minder van dit soort gassen in de atmosfeer maar het effect is aanzienlijk krachtiger dan koolstofdioxide. Zo draagt een kilo desfluraan (een narcosegas) ongeveer net zo veel bij aan het broeikaseffect als 2500 kilo koolstofdioxide.

Bron: ANP en scientias.nl

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.