De opslag van CO2 in lege gasvelden diep onder de Noordzee is technisch haalbaar en kosteneffectief in vergelijking met andere maatregelen die bijdragen aan het realiseren van de klimaatdoelen van het kabinet. Dat blijkt uit een haalbaarheidsstudie van Havenbedrijf Rotterdam, Gasunie en Energiebeheer Nederland. Per jaar zou 2 miljoen tot 5 miljoen ton CO2 kunnen worden opgeslagen.
Het project behelst een zogeheten verzamelleiding door het havengebied in Rotterdam waar verschillende bedrijven de door hen afgevangen CO2 kwijt kunnen. Deze CO2 wordt dan deels gebruikt door de glastuinbouw in Zuid-Holland om planten in kassen sneller te laten groeien.
In de haalbaarheidsstudie is onder meer gekeken naar techniek, markt, milieu, kosten, beleid en draagvlak. Dit alles maakt dat een volgende stap in het project volgens de partijen kan worden gemaakt. De komende maanden richten de partijen zich op de financiële en technische onderbouwing van het project. Een investeringsbeslissing wordt volgend jaar verwacht.
Wat is CO2-opslag?
Als ergens CO2-opslag plaatsvindt, dan wordt de CO2 die ontstaat in een fabriek of energiecentrale eerst afgevangen. Vervolgens gaat de CO2, meestal vloeibaar gemaakt, per schip of via pijpleidingen naar opslagplaatsen.
MilieuCentraal stelt dat om verdere klimaatverandering tegen te gaan allereerst energiebesparing en een overstap naar duurzame energiebronnen nodig is. Daarnaast kan ook het afvangen en opslaan van CO2, door de overheid in samenwerking met bedrijven, bijdragen aan het verminderen van CO2-uitstoot. CO2-opslag gebeurt in Nederland alleen op zee en we slaan al sinds 2004 CO2 op in een bijna leeg gasveld onder de zeebodem.
Lees meer over de voor- en nadelen van CO2-opslag op de website van
MilieuCentraal
.