Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Opruimen na groot brandstoflek in Siberië zeer moeilijk

  •  
05-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
Siberie

Meer in SIberië

© Pixabay

Rusland is er in geslaagd de milieuvervuiling in te dammen die is ontstaan door een enorm brandstoflek bij de noordelijke stad Norilsk. Volgens het hoofd van het speciale team dat de vervuiling aanpakt, verspreidt de weggevloeide brandstof zich niet verder meer. Bij deze milieuramp kwam 15.000 ton brandstof in rivieren terecht en 6000 ton in de grond, meldt de Russische milieuwaakhond.

De autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen in het getroffen gebied in Siberië. Een leidinggevende bij de energiecentrale waar het lek ontstond is aangehouden. Het is onduidelijk waar die manager precies van wordt verdacht.

Noodsituatie


President Vladimir Poetin reageerde deze week boos op de wijze waarop de noodsituatie is aangepakt. Hij vertelde dat hem ter ore is gekomen dat de lokale autoriteiten pas na twee dagen via sociale media te weten kwamen dat er sprake was van een lek.

"Moeten we via sociale media vernemen dat sprake is van een noodsituatie? Gaat het daar wel helemaal goed met jullie?", aldus een boze Poetin. Het betrokken bedrijf Norilsk Nickel houdt overigens vol de autoriteiten onmiddellijk te hebben geïnformeerd.

Vervuiling van rivieren en meren

Het opruimen van de weggelekte brandstof verloopt niet probleemloos. De operatie zou worden gehinderd door een gebrek aan wegen in het gebied. Ook drijven blokken ijs tegen de barrières die de brandstof moeten tegenhouden.
De maritieme reddingsdienst zegt dat donderdag nieuwe versterkingen zijn gearriveerd om te helpen bij het opruimwerk. De gelekte vloeistof belandde in de rivier Ambarnaja, die aansluit op het belangrijke Pjasinomeer.

Aardverschuiving door klimaatveranderingen

Het lek zou vorige week al zijn ontstaan. Norilsk Nickel zegt dat sprake was van een aardverschuiving bij een brandstofreservoir. Dat zou mogelijk het gevolg zijn geweest van het smelten van permafrost.

Een woordvoerder van het Russische visserijagentschap zei tegen persbureau TASS dat het "tientallen" jaren kan duren voordat de milieuschade is verholpen. "De omvang van deze catastrofe wordt onderschat."

Bron: ANP

Meer over:

olie, lekkage, siberië
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.