Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Oproep World Animal Protection tijdens klimaattop Egypte: 
'Minder vlees en stop op nieuwe megastallen'

  •  
02-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
megastal.jpg

World Animal Protection vraagt aandacht voor het aandeel van de vee-industrie in klimaatverandering bij de internationale klimaattop in Egypte. De klimaattop duurt van 6 tot 18 november. De internationale dierenbeschermingsorganisatie roept op tot een verbod op de bouw van nieuwe megastallen en een verandering van ons voedselsysteem om dierenleed tegen te gaan.

De klimaatdoelen van Parijs zijn onhaalbaar zonder emissies uit de voedselindustrie aan te pakken, stelt World Animal Protection. De voedselindustrie  is namelijk verantwoordelijk voor 26% van de wereldwijde uitstoot aan broeikasgassen.

Boosdoener

Uit recent onderzoek van World Animal Protection blijkt dat niet alleen rundvlees, maar alle dierlijke producten boosdoeners zijn voor het klimaat. De vee-industrie gebruikt meer dan 80% van wereldwijde landbouwgrond. Ook ontbossing – voor de productie van rundvlees en veevoer (soja)– heeft een flinke klimaatimpact.

Onderbelicht in klimaatdebat

Toch gaan de meeste gesprekken over klimaatverandering vooral over fossiele energie, tot verbazing van Dirk-Jan Verdonk, directeur van World Animal Protection. ‘In het klimaatdebat hebben we het vooral over vliegreizen en elektrische auto’s, maar de rol van de vee-industrie blijft vaak onderbelicht. Door de vlees- en zuivelindustrie lijden er wereldwijd tientallen miljarden veedieren als varkens, koeien en kippen in megastallen, raken wilde dieren hun leefomgeving kwijt én beschadigen we door een disproportionele CO2-uitstoot onze planeet op een manier die onomkeerbaar is. Waarom praten we daar niet vaker over?' 

Mondiale halvering per 2040

World Animal Protection vindt dat er door overheden, bedrijven en financiële instellingen ingezet moet worden op een mondiale halvering van de productie en consumptie van dierlijke eiwitten per 2040. ‘Door het voedselsysteem te transformeren, pakken we meerdere problemen aan die de toekomst van onze planeet doen wankelen,’ stelt Verdonk. ‘Daarbij horen ook hoge dierenwelzijnsnormen, kringlooplandbouw en effectieve wetgeving ter voorkoming van verdere ontbossing.' 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.