Terwijl de oceaanreuzen van onze planeet in de schijnwerpers staan voor Wereldwijde Walvisdag afgelopen zondag, luiden natuurbeschermers de noodklok over de verontrustende situatie van de noordkaper. Deze soort bevindt zich op het randje van uitsterven.
Bedreiging
De geschatte populatie liep ooit in de tienduizenden, maar telt nu nog slechts 360 dieren. Dit is te wijten aan verschillende bedreigingen door menselijk toedoen, zoals verstrikking in netten van commerciële vissers, scheepsaanvaringen en onderwaterlawaai.
Het International Fund for Animal Welfare (IFAW) en andere partijen zetten zich in om deze bedreigingen te verminderen en de ernstig bedreigde zeezoogdieren beter te beschermen, zodat hun aantallen in Amerikaanse en Canadese wateren weer toenemen. En de soort blijft voortbestaan.
Noordkaperkalveren
Een bescheiden lichtpuntje was de recente ontdekking van 14 nieuwe noordkaperkalveren die dit seizoen werden geboren. Dit was in vijf jaar tijd het grootste aantal kalveren dat in één seizoen werd geregistreerd. Nu de populatie zo is afgenomen, wordt iedere geboorte van een nieuwe walvis gevierd, vooral na de bijzonder lage geboortecijfers in de afgelopen jaren.
CT Harry, Marine Campaigner bij IFAW, vertelt: “De geboorte van deze 14 nieuwe walviskalveren is een bemoedigende ontwikkeling, die we dit jaar graag willen vieren op Wereldwijde Walvisdag. Tegelijkertijd moeten we onze ogen niet sluiten voor de harde realiteit. Deze kalveren en de soort als geheel worden zeer sterk bedreigd. Als we niet snel en proactief actie ondernemen op meerdere fronten, loopt hun voortbestaan ernstig gevaar.”
Betere wetgeving
IFAW werkt samen met de visserijsector, visnetproducenten en wetgevers om oplossingen te vinden. Het gaat hierbij onder meer om het testen en promoten van de ontwikkeling en het gebruik van touwloze visnetten, om het risico op verstrikking te verkleinen. IFAW doet ook een beroep op Amerikaanse beleidsmakers om strengere wetgeving op te stellen waarmee wordt voorkomen dat deze walvissen verstrikt raken in verouderde visnetten.
Daarnaast voert IFAW campagne voor aanvullende maritieme regelgeving, zoals een uitbreiding van bestaande snelheidsbeperkingen en een wijziging van scheepvaartroutes om scheepsaanvaringen te verminderen. IFAW heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van Whale Alert, een app waarmee scheepsbemanningen potentiële aanvaringen kunnen voorkomen. Ook biedt de app voorlichting aan consumenten over veiligere vispraktijken en maakt zich sterk voor walvisvriendelijke visproducten.
Harry: “Dit is momenteel een van de grootste uitdagingen op het gebied van oceaanbescherming. Het is onze verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat de walviskalveren van dit seizoen zich veilig door de oceaan kunnen bewegen. En daarbij dat ze dit in de toekomst ook met hun eigen jongen kunnen blijven doen. Menselijke activiteiten hebben de noordkaper op dit kritieke punt gebracht, dus menselijk proactief ingrijpen, samenwerking en moderne innovatie kunnen de soort ook redden.”
Gevaren
Helaas is een vijftiende walviskalf vorige week om het leven gekomen toen het strandde voor de kust van Florida. Dit kalf vertoonde duidelijke verwondingen van een scheepsaanvaring en is dit jaar de eerste dode noordkaper in Amerikaanse wateren die werd geregistreerd, maar wel het derde dode noordkaperkalf in slechts 13 maanden.
De overgebleven kalveren en hun kuddes zijn nu begonnen aan een gevaarlijke reis naar voedselgebieden voor de kusten van de Amerikaanse Cape Cod tot aan de Saint Lawrencebaai in Canada. Hierbij manoeuvreren ze door een industriële vaarroute vol scheepsvaart en naar schatting een miljoen commerciële, verticale visnetten. Het grote aantal bedreigingen waarmee ze tijdens deze tocht te maken krijgen, kan niet alleen tot verwondingen en de dood leiden, maar ook zowel op korte als lange termijn stress veroorzaken. Dit heeft vervolgens invloed op de cruciale groei- en voortplantingsontwikkeling van noordkapers.