Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Opnieuw verbleking Great Barrier Reef na hittegolf

  •  
18-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
217 keer bekeken
  •  
Great-barrier-reef-koraal_pixabay

Great Barrier Reef

© Pixabay

Het Australische Great Barrier Reef heeft opnieuw te maken met massale verbleking van het koraalrif, melden de autoriteiten verantwoordelijk voor het rif. Belangrijkste oorzaak is de bovengemiddelde oceaantemperatuur voor de kust van Noordoost-Australië tijdens en na de hittegolf eind februari en begin maart. Naar verwachting blijft de temperatuur van het water zeker tot eind maart hoger dan gebruikelijk.

Warmte en verzuring

Bij bepaalde vormen van stress, zoals te warme oceaantemperatuur of bijvoorbeeld verzuring van de oceaan, verbleekt koraalrif. Als de stress te lang aan blijft houden, kan het rif afsterven. De vele dieren afhankelijk van het rif zullen dan afnemen of verdwijnen. Sinds 1997 kwamen er minstens vijf periodes voor van massaverbleking.

Per gebied is er verschil in welke mate het rif geraakt is door de verbleking. De onderzoekers zagen dat op sommige locaties hele 'kolonies' wit waren. Zeker het gebied rond Townsville, waar het water 2 tot 4 graden warmer werd dan normaal, is hard geraakt. Gemiddeld ligt de watertemperatuur rond de 29 graden Celsius.

Het Great Barrier Reef beslaat 348.000 vierkante kilometer en staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. In juni wordt het rif geïnspecteerd, om een besluit te nemen of het koraal nog steeds op de werelderfgoedlijst hoort. Het is mogelijk dat het rif dan bestempeld wordt als 'in gevaar'. Voorgaande jaren heeft Australië dit weten te voorkomen.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.