In het begin van de maand april zijn er opnieuw veel dode merels gemeld die zijn overleden aan het
usutuvirus
. Het
Vogeltrekstation
van het NIOO spreekt dan ook, net als in 2016, van een uitbraak van de voor vogels vaak dodelijke ziekte. Dit meldt de website
Nature Today
.
Stille ramp
Het Vogeltrekstation voert samen met het
Erasmus MC
surveillances uit onder zowel levende als dode vogels. In de periode van eind april tot en met juni werd onder levende merels doorlopend activiteit vastgesteld van het usutuvirus. Eind juni nam het aantal meldingen van dode merels duidelijk toe. En vaker dan eerst werd daarbij aangegeven dat er binnen een kort tijdsbestek meerdere dode merels waren gevonden. Nu, in de nazomer, worden er nog altijd zieke en dode merels gemeld, zegt het hoofd van het Vogeltrekstation, Henk van der Jeugd. "In de nazomer zien we altijd minder merels. Ze vervangen hun veren en zoeken dan een rustige plek op uit het zicht van mensen. Na een tijdje verschijnen ze weer. Maar op dit moment is de vrijwel totale afwezigheid van merels echter wel erg opvallend." Volgens Van der Jeugd zal meer onderzoek de komende weken duidelijk moeten maken "of zich stilaan een ramp aan het voltrekken is in de merelpopulatie.”
Onderzoek dode vogels
Zeven dode merels zijn door het
Dutch Wildlife Health Centre
(DWHC) en het Erasmus MC onderzocht op de aanwezigheid van het usutuvirus. Bij zes hiervan werd het virus aangetroffen.
Symptomen
Bij een besmetting met het usutuvirus kunnen de volgende symptomen worden waargenomen:
Algehele malaise
Sloomheid
'Bol’ zitten
Niet meer drinken
Naar adem happen
Spierzwakte (bijvoorbeeld niet meer opvliegen, alleen nog maar laag blijven en meteen weer gaan zitten)
Vleugels en kop laten hangen
Evenwichtsstoornissen
Welke symptomen een vogel exact vertoont, hangt af van welk orgaan is aangetast (hart, hersenen, perifere zenuwen). Omdat dit beeld ook past bij andere ziekten, kan op basis van de ziekteverschijnselen alleen geen uitspraak worden gedaan of de vogel besmet is met het usutuvirus.