Acht wisenten zijn onlangs verhuisd van het Noord-Hollandse Kraansvlak naar het Brabantse natuurgebied de Maashorst. Op de Veluwe wordt de wisent binnenkort verwacht.
De Maashorst is hiermee de eerste plek in Nederland waar de wisent, de exmoorpony en de tauros naast elkaar zullen leven. De Schotse hooglander, ooit een populaire grazer in Nederland, is uit de Maashorst verdwenen en lijkt op zijn retour. Deze grazer, met zijn lange en dikke vacht, is eigenlijk helemaal niet geschikt voor ons gematigde klimaat. En omdat de hooglanders het bij ons zo warm hebben, zoeken ze vaak verkoeling in vennetjes, die ze vervolgens helemaal volpoepen.
De wisent is een veel natuurlijker keuze om als grazer in te zetten. Ooit kwam deze Europese bizon, zoals de wisent ook wel wordt genoemd, in vrijwel heel Europa voor. De laatste wilde kuddes stierven echter in de vorige eeuw uit in Polen en de Kaukasus. Uit 54 dierentuindieren is de wisent teruggefokt en nu lopen er in Europa weer duizenden dieren in het wild. In 2007 kwam de eerste kudde naar Nederland.
Wisent
De wisent is met een schofthoogte tot 2,10 meter het grootste landzoogdier op het Europese continent. Ze zijn goed te herkennen aan de kastanjebruine vacht, de hoge rug en korte, naar bovenstaande horens. Ze maken nauwelijks geluid.
Het dier leeft in redelijk kleine kuddes van zo’n 12 tot 20 dieren. In de winter wordt de kudde meestal groter waarna hij in de lente weer krimpt. Koeien en hun jongen leven dan samen in groepjes die worden geleid door een oudere koe. De stieren leven in kleine groepjes van jonge en oudere stieren met een sterke rangorde.