Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Opmars van de exotische landworm

  •  
13-01-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
306 keer bekeken
  •  
Diversibipalium_multilineatum,_France,_MNHN_JL59,_green_background
De laatste jaren duiken steeds vaker exotische landplatwormen op in Europa, vooral in kassen en tuincentra. Maar sommige soorten blijken ook buiten deze warme en vochtige omgevingen te kunnen leven. In Nederland zijn drie inheemse soorten waargenomen: de Bipalium kewense, Caenoplana bicolor en Marionfyfea adventor.
Omdat ze regenwormen en slakken eten, kunnen ze een grote invloed hebben op het bodemleven, met gevolgen voor natuurlijke ecosystemen en landbouwgebieden.  De landwormen zijn zeer gewelddadige predatoren die beesten kunnen eten die wel 100 keer zwaarder zijn dan zijzelf.
Slurpen

Slurpen

De landwormen zien er er glad en glibberig uit. De mond, tevens anus, zit aan de onderzijde van het lichaam. De landwormen glijden over hun slachtoffer heen en scheiden een stof uit waardoor het slachtoffer langzaam oplost. Vervolgens slurpt de platworm zijn voedsel naar binnen.

Oproep

Het is van groot belang dat waarnemingen van exotische landplatwormen worden gemeld, zodat er in onderzoek, beleid en beheer rekening mee gehouden kan worden. Als u een platworm in uw tuin of bloempot aantreft kunt u dat melden bij Waarneming.nl en Telmee.nl of stuur een mail aan eis@naturalis.nl.

Meer over:

exoot, landworm
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor