Als er één organisme een hele goede indicator is voor onze luchtkwaliteit, dan is het wel een korstmos. Een van de stoffen waarop deze samenlevingsvorm tussen schimmel en alg reageert is namelijk ammoniak. Sommige soorten gedijen prima bij de aanwezigheid van ammoniak, andere soorten zijn juist ammoniak haters.
Ammoniak in de lucht
Advertentie
Dit is reclame van STER
Kok van Herk onderzoekt sinds 1989 , meestal in opdracht van provincies, welke soorten korstmossen er in Nederland groeien. Per provincie heeft hij 200 tot 900 meetpunten. Zijn bevindingen zijn opzienbarend. Ondanks alle ammoniakmaatregelen door de overheid blijkt in de natuurgebieden de hoeveelheid ammoniak juist toegenomen te zijn. Dat blijkt uit zowel de metingen van het
RIVM
als door het onderzoek van Kok van Herk. Het RIVM meet sinds midden jaren 80 de concentratie ammoniak in de lucht. Tussen 1993 en 2004 nam die concentratie flink af met ruim een derde, maar tussen 2005 en 2014 nam ze weer stevig toe met een vijfde. Ondanks alle ammoniakmaatregelen voor de intensieve veehouderij.
Naast de metingen door het RIVM ziet Kok van Herk het resultaat van de toename van ammoniak aan de korstmossen in de natuurgebieden. Door de ammoniak rukken de ammoniak-minnende soorten steeds meer op in de natuurgebieden. Zo vindt hij er steeds meer groot dooiermos en poedergeelmos. veel van deze soorten zijn te herkennen aan hun gele kleur. De bomen (met name eiken) in onze natuurgebieden kleuren naar aanleiding van de opkomst van deze ammoniak-minnende soorten dan ook steeds meer geel. Soorten die voorheen de bomen groen kleurden, zoals groot boerenkoolmos en eikenmos en baardmos, hebben het erg moeilijk onder de huidige omstandigheden.
Natura2000
Vreemd genoeg worden de ammoniak-minnende soorten steeds meer in onze natuurgebieden gevonden, terwijl er in de omgeving van de intensieve veehouderijen juist een afname van deze soorten te zien is van rond de 30%. Hoe de verplaatsing van de ammoniak van de bron naar de natuurgebieden plaats heeft kunnen vinden, is een raadsel voor alle deskundigen. Maar het stemt Kok van Herk erg somber: de opkomst van ammoniak duidt op een toename van stikstof. Iets waar veel vegetatie gevoelig voor is. Mogelijkerwijs kan hierdoor de soortenrijkdom in onze natuurgebieden afnemen en dat is een hele slechte zaak voor de 160 beschermde Natura2000-gebieden. Juist voor deze gebieden is door Europa vastgelegd dat de soortenrijkdom er niet verder mag afnemen.
Voor iedereen die gebeld wordt door energiemaatschappijen heb ik een gouden tip. Zeg dat jij je energiezaken via een adviseur laat regelen en of ze hem kunnen bellen. Dan duurt het gesprek heel kort.
Ben zojuist ook gebeld door DGB energie, over het afronden van een energiecontract waar ze eerder met mij over zouden hebben gesproken. Klopte helemaal niet, dus ik zei: ow wacht mijn zaken gaan via mijn adviseur. Wilt u die bellen? Daarop antwoordden ze met: ok die zullen wij dan bellen..
En ze hingen op..
Ze hebben het nummer niet eens maar gaan hem bellen.. hmm dat is wel heel bizar :)
Ben opgelicht door DGB energie
Ben tijdens mijn vakantie gebeld, bij niet zo'n goede omstandigheid. Ik was in het veld met veel wind, slecht contact per telefoon en werd toen gebeld "namens Budget Energie", mijn leverancier op dat moment, dat ik goed koper energie geleverd kon krijgen. Veel praatjes en tot slot merk je dat je ongewild naar een andere leverancier ben over gegaan. Grote bedragen worden als voorschot van je rekening afgeschreven. Oplichters.
Nu enkele maanden later ben ik weer terug bij mijn oude energie leverancier, die ook bemiddeld heeft om terug te komen en mijn geld terug te laten storten. Maar bij DGB laten ze dat nog 10 tot 12 weken wachten, schandalig.
Ik zit al jaren bij deze club:https://www.unitedconsumers.com/energie/
Nooit problemen, prijs is prima, al dat gebel hoeft van mij niet. Wie zit daar nu op te wachten?
Wat ik wel vervelend vindt aan KassaRadar is dat zij zelf nooit eens objectief en kritisch naar zichzelf kijken.
Een aantal weken geleden is er door door de branchevereniging Energie-Nederland (vertegenwoordigt de markt omtrent energie)aangetoond middels een officieel artikel dat Kassa-Radar en de Autoriteit Consument en Markt deels onjuistheden hebben vermeld omtrent de schriftelijkheidsvereiste. Volgens hen waren alle digitaal afgesloten contract niet rechtsgeldig. Achteraf complete onzin.
Zie link: https://www.energie-nederland.nl/energie-nederland-stuurt-brief-aan-kassa-over-onjuiste-weergave-schriftelijkheidsvereiste/
Ik heb helaas NIETS van Kassa Radar mogen vernemen betreffende een verontschuldiging. Heel wat mensen dachten namelijk dat zij zomaar even van een contract af konden. Dit is ijdele hoop gebleken.
Als je iedereen de maat neemt zou het niet verkeerd zijn om af en toe af te stappen van het idee dat jullie alles goed doen.
Heb in meerdere afleveringen al fouten ontdekt. Is niet heel erg, maar herstel ze dan ook.
Het verbaast mij zeer dat Kassa samen met Wim en de heer Paapst onder gebruik van hun onomstotelijk bewijs de betrokken duidelijk frauderende wetsovertreders niet aanklagen en voor de rechter slepen. Enige zelfkritiek lijkt mij hierin wel op zijn plaats en zo bezien neigen jullie dus ook naar een nominatie voor de schijtlijster trofee.