Rapportcijfer
Van 27 september tot en met 4 oktober kan iedereen in eigen tuin op het balkon of op een groen dak speuren naar pissebedden, regenwormen en miljoenpoten. Met deze waarnemingen wordt door onderzoekers een rapportcijfer voor de bodem-biodiversiteit berekend. Iedereen die een waarneming invult op de site van
Bodemdierendagen
, krijgt aan het eind als resultaat een persoonlijk rapportcijfer voor zijn tuin of het balkon etc..
Droogte
De grote vraag dit jaar is : Wat gaan we vinden na deze extreem droge zomer? De zomer van 2018 was gortdroog en superwarm: er was bijna geen bodemdier te zien in onze tuinen. Mogelijkerwijs verdwijnen de regenworm en spin uit de Bodemdieren Top 3, en komt de pissebed juist weer terug.
Top 3
De top 3 van Nederlandse bodemdieren was tot dit jaar: pissebedden op 1, gevolgd door de spinachtigen en de regenwormen. Door de bijzonder warme, droge nazomer van 2016 zag je wel duidelijke verschillen met de eerste editie: de mieren haalden toen bijvoorbeeld de slakken in en nestelden zich op de 4e plek. Maar in 2017 gaat de top 3 op z'n kop en komen de spinachtigen op nummer een te staan, op de voet gevolgd door de regenwormen.