Diadeemplevier
© Opisska
Arne Lesterhuis woont en werkt in Paraguay als projectleider en natuurbeschermer bij Manomet. Dat is een milieuorganisatie uit de Verenigde Staten, die zich al meer dan 50 jaar inzet voor het behoud van natuurlijke hulpbronnen voor zowel mens als dier. Lesterhuis houdt zich vooral bezig met de bescherming van gebieden die van belang zijn voor steltlopers die tussen Noord- en Zuid-Amerika trekken. Hij neemt ons mee op zijn zoektocht naar de diadeemplevier, hoog in het Andesgebergte.
In november en december was Lesterhuis in het Andesgebergte om de zeldzame diadeemplevier beter in kaart te brengen. Het vermoeden is dat er nog zo’n 3.000 exemplaren van over zijn. Deze vogel, die behoort tot de kieviten en plevieren heeft een zwarte licht gebogen snavel, oranje poten, een wit-zwart gebandeerde borst en buik. De staart is zwart met witte punten aan de veren. Deze plevier komt vooral voor in veengebieden en moerassen op grote hoogte (boven de 4000 meter). De alarmroep van de diadeemplevier lijkt op een soort fluitje: ‘whee-u’.
Naast zijn werk aan de diadeemplevier is Arne Lesterhuis betrokken bij de bescherming van de ‘Surinaamse wadden’. Dit gebied is van internationaal belang voor miljoenen wadvogels en een van de belangrijkste overwinteringsgebieden in Zuid-Amerika. Uit recent onderzoek blijkt volgens Lesterhuis dat de meeste wadvogels binnen de Atlantische Trekroute de afgelopen jaren een dramatische achteruitgang hebben doorgemaakt.
Vuurlandsnip
© Charles Joseph Hullmandel
In januari doet Lesterhuis mee aan een simultane steltloper telling langs de gehele kust van Ecuador, Peru, Chili, Argentinië, Uruguay en zuid Brazilië. Ook zal hij het komend jaar onderzoek doen naar de vuurlandsnip, een vrij onbekende soort van het zuidelijkste puntje van Patagonië.
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.