Oorspronkelijk was dit een slikplaat die tot 1970 in gebruik was als biezengors, waar mattenbies werd geteeld ten behoeve van de biezenvlechterij. Door baggerwerkzaamheden in het Hollandsch Diep werd het gebied in 1970 en 1971 gedeeltelijk ontgrond ten behoeve van de aanleg van een vaargeul. Het zand dat hierbij vrijkwam is door Rijkswaterstaat gebruikt om de Sassenplaat op te hogen en in te richten als natuurgebied.
Het is nu een prachtig broedgebied voor lepelaar, aalscholver, blauwe reiger en zelfs kleine zilverreiger jongen komen hier uit het ei. Hoe rustig het gebied ook is, de nesten stemmen de bezoeker niet vrolijk. Er is geen nest zonder plastic te ontdekken. Bioloog Auke Florian Hiemstra: "Bij meerkoeten in de stad snap je dat ze nesten van plastic maken, dat is het materiaal wat ze het meeste vinden in de grachten. Maar hier hebben de vogels ook alternatieven, er staan bomen, liggen veel takken, maar toch gebruiken ze heel veel plastic. Ik wil weten hoe dat komt!"
Mocht jij ook plastic aantreffen in een nest, Auke Florian Hiemstra wil dat graag weten, want hij wil het niet alleen onderzoeken bij de meerkoet !
Meld hier een nest met plastic!