Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Op de huid van de heide, Insect van het Jaar, Wim de Bie en alle overige onderwerpen

  •  
31-03-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1346 keer bekeken
  •  
veldleeuwrik.jpg

Hieronder een overzicht van alle overige onderwerpen uit de uitzending van 2 april 2023. Luister de fragmenten terug op de volgende startpunten:

00:33:00 - Op de huid van de heide 
01:15:00 - Insect van het Jaar
01:24:00 - Wim de Bie en het Naardermeer 

Op de huid van de heide

Jarenlang heeft Piet van den Hout als bioloog wetenschappelijk onderzoek gedaan. Met de natuur bezig, maar dan op basis van hyopthesen. Maar gaandeweg realiseerde hij zich dat hij als wetenschapper iets was kwijtgeraakt, dat hij iets miste: de betovering door de natuur. Die is hij gaan opzoeken door een jaar lang bijna dagelijks te wandelen over de Regte Heide, in de buurt van zijn woonplaats Tilburg. Dat resulteerde in het natuurdagboek ‘Op de huid van de heide’, dat deze week verschijnt. Daar in beschrijft hij hoe hij zich steeds dieper begeeft in de leefwereld van de bewoners van het natuurgebied. 

Piet van den Hout

Wim de Bie en het Naardermeer

De deze week overleden Wim de Bie was in 2005 was als hoofdredacteur van Bieslog – en daarmee de eerste blogger van Nederland – te horen in Vroege Vogels. De Bie maakte zich toen kwaad over de plannen voor een snelwegverbinding tussen de A6 en de A9, dwars door zijn geliefde Naardermeer, waar hij vaak te vinden was – hij woonde toen in Bussum en maakte voor de VPRO het televisieprogramma ‘De Bunker van De Bie’, vanuit een oude bunker in het Naardermeer. Het stuk snelweg is er nooit gekomen. En laten we, om Wim de Bie in herinnering te houden, ervoor zorgen dat die plannen voor altijd in de kast blijven.

Van boer naar groene bankmedewerker

Alex Datema

Hij is regelmatig te gast bij Vroege Vogels radio, Alex Datema, als het over  de verduurzaming van de landbouw gaat. Nu is hij  nog melkveehouder te Groningen, voorzitter van Boer en natuur, mede-initiatiefnemer voor het Deltaplan Biodiversiteit en onderhandelaar voor het landbouwakkoord. Maar binnenkort verandert zijn werkzame leven drastisch:  per 1 mei stapt hij over naar de Rabobank en wordt hij directeur Food en Agri Nederland.

Rabobank

Wat drijft hem om bij deze grote bank te gaan werken? “ Nou het past bij wie ik ben en wat ik doe. De bank kijkt op dezelfde manier als ik naar de verduurzaming van de landbouw.Het past bij wat ik doe en wie ik ben. De Rabobank en ik kijken op veel fronten op dezelfde manier naar de toekomst van de landbouw.Ik krijg van hen een boegbeeldfunctie waarin ik die visie kan uitdragen. Binnen de bank zelf, maar ook naar de boeren, de overheid, politici en andere partijen.”

Landbouwakkoord

Alex Datema zit aan de sectortafel melkveehouderij. Hij is positief over de uitkomst van het akkoord: “ ik denk dat de kans heel groot is dat het akkoord er binnenkort komt. Ik heb het gevoel dat de minister van landbouw snel komt met duidelijkheid en instrumenten om tot een akkoord te komen.”

Insect van het jaar

01 Insect van het jaar verkiezing

Een muzikale ode, dat is wat de genomineerden insecten voor insect van het jaar 2023, verdienden. Tenminste dat is de mening van fluitist Mariël van den Bos. Zij en drie andere muzikanten vormen het gezelschap Sowhat en hebben alle vijf de genomineerde op muziek gezet. 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.