Munnikenland is een natuurgebied met een enorme rijkdom aan vogels. Dat het zo vogelrijk is, komt door het project Ruimte voor de Rivier waarbij het gebied is heringericht. Deze herinrichting was nodig om de bewoners te behoeden voor natte voeten, en het hoge water in de rivieren te doen laten zakken. Maar dat ging hand in hand met het ontstaan van nieuwe natuur waar een enorm aantal vogels hun thuis heeft gevonden.
Diversiteit aan vogels
De dagelijkse dynamiek van het getij, en de continue invloed van de rivier zorgen dat het gebied altijd in beweging is, en dat geeft een hoop diversiteit. Waar op het ene moment water staat, kan dat een paar maanden later ergens anders zijn. Ook zorgt de connectie met de rivier ervoor dat met hoog water vissen meestromen en die blijven achter in de kom, wanneer het water weer zakt. Ook daar profiteren allerlei soorten vogels van.
Vogels hebben het gevonden
Vroeg in het voorjaar kan de polder droogvallen en dat is zeer interessant voor steltlopers. En als het gebied een tijdje droog ligt, komen er pioniersplanten, waar zomertalingen en porseleinhoenen baat bij hebben. Er foerageren in deze buitenpolder tureluurs, blauwborsten, reigers, veldleeuweriken. Maar ook bij de nevengeul, die gemaakt is om de rivier de ruimte te geven, is er een enorme rijkdom aan vogels, zoals bonte strandlopers en drieteenstrandlopers. Kortom, de vogels hebben het gebied snel gevonden.
Vogels die verdwenen
In het gebied grazen koniks en rode geuzen, om ervoor te zorgen dat het gebied niet verruigt en het water makkelijk zijn weg kan vinden. Goed als middel tegen hoogwater, fijn voor de moerasvogels, maar hierdoor zijn ook soorten hun biotoop verloren. De nachtegaal en ook de roodborsttapuit nemen in aantallen af hier. Door daar in de toekomst met de begrazing rekening mee te houden en ruigtes te laten staan, kunnen ook deze vogels hier hun plek behouden of hervinden. Kijk vrijdag 14 mei 2021 naar de uitzending over Munnikenland om 19.50u op NPO 2!