Dat zie je niet vaak: een jonge ooievaar bóvenop het nest van torenvalken! "Vorig jaar hebben de ooievaars een nest gebouwd op de nestkast van de torenvalk," schrijft filmer Fiona Dijkstra. "Ze kregen twee jongen. De torenvalkjes durfden het niet aan en vertrokken om elders te broeden. Dit jaar is het nest verder opgebouwd en durfden de valken het wel aan. Na wat kleine gevechten sloten ze vrede en hebben beide vogelsoorten met succes gebroed!"
De ooievaar vind je vaak in moerasachtige gebieden waar hij alles eet wat voor zijn snavel komt. Hier heeft hij een salamander te pakken: hij slikt 'm in één keer door. Muizen en mollen worden ook weleens gegeten. Gefilmd door Art Wittingen op de Zunasche heide.
Het is dit jaar precies 40 jaar geleden dat er geen enkele wilde ooievaar meer in Nederland broedde. Met de reputatie als geluksbrenger, en als een van de opvallendste vogels van ons weidelandschap, is er vanaf de jaren 70 met man en macht gewerkt om de ooievaar weer terug te krijgen. Inmiddels is dat zo goed gelukt, dat ze weer uitwijken naar broedplaatsen die van oorsprong heel gewoon zijn voor dit klepperende beest: het bos.
Vroege Vogels Radio ging op pad met journalist Kester Freriks, die een boek schreef over de geschiedenis van de ooievaar in ons land.
Zie je een kleine roofvogel op 1 plek in de lucht hangen terwijl hij druk fladdert? Dan zou het wel eens de torenvalk kunnen zijn. Deze kleine valk heeft een interessante jachttechniek. Lees er in onderstaand artikel meer over!
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.