Poetsende otter
© Marcel Versteeg
Hij wordt ook wel de ambassadeur van de waternatuur genoemd: de otter. Vanuit de Weerribben-Wieden heeft onze otter zich de afgelopen jaren over Nederland verspreid. In België willen natuurorganisaties de otter ook weer terug. Daarom was er afgelopen week een afvaardiging van zo'n 20 belgen uit de natuurwereld in Nederland op bezoek.
"Vanuit de Weerribben-Wieden, waar de otter in 2002 is uitgezet, verspreidt de otter zich over Nederland. Er zijn ook al enkele otters de Belgisch-Nederlandse grens overgestoken", zegt Ellen van Norren van de Zoogdiervereniging. En dat is goed nieuws, want precies rond België zit een soort 'gat'. Er zit een grote populatie in Oost Duitsland, in West Frankrijk en dus in Nederland. "Als we die drie met elkaar kunnen verbinden in België zou dat heel mooi zijn" ,zegt van Norren.
Cindy de Jonge en Ellen van Norren
© Pleun Aarts
We staan in een klavertje bij de afrit van de A28. Het is niet het mooiste gebied, maar wel een belangrijk knooppunt voor de otter. "Als je kijkt naar de uitdagingen van de otter moet je dit ook gezien hebben", zegt meetnetcoordinator Cindy de Jonge tegen de groep Belgen. Het is eigenlijk de verbinding tussen de Drentse Aa en de natuur ten westen van Assen. Otters leggen grote afstanden af. En zijn daarom extra gevoelig voor gevaarlijke wegen. "Met behulp van faunapassages wordt hier geprobeerd de otter veilig te laten oversteken", aldus de Jonge.
Een van de faunapassages onder de A28 bij Assen
© Pleun Aarts
En dat gebeurt ook. Want we vinden vlak naast de afrit een otterdrol bij een duiker. "Kijk, je ziet de visschubben in de drol zitten" ,zegt Koen De Smet, een ex-ambtenaar uit België. De otter eet voornamelijk vis. "Visexperts kunnen zelfs aan de hand van deze drol zien welke vis de otter heeft gegeten."
"Het gaat nog steeds niet echt goed met de otter in België. Hij kwam vroeger overal voor, maar begin jaren 90 was hij uitgestorven. In 2012 werd er plots op twee plaatsen een otter gezien. Dat zijn waarschijnlijk die otters uit Nederland" ,zegt Céline de Caluwé van WWF België. Met geld van Europa moet de otter in België ook meer ruimte gaan krijgen. Een behoorlijke uitdaging. Maar als landen meer gaan samenwerken, ziet dat er in ieder geval goed uit voor de toekomst van de otter, zeggen de Belgen beslist.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.