Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Onze Nationale Bloem vereeuwigd in een kunstwerk: het madeliefje

  •    •  
24-03-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
11417 keer bekeken
  •  
madelief-esmeewinkel

Kunstwerk van het madeliefje

© Botanisch kunstenaar Esmée Winkel

Met een ruime meerderheid aan stemmen is het madeliefje (Bellis perennis) vorig jaar juni verkozen tot onze Nationale Bloem. Het witte bloempje met het gele hart, in de volksmond wel meizoentje genoemd, had de voorkeur boven de pinksterbloem, het fluitenkruid, de wilde kievietsbloem en de paardenbloem.

Meer dan 53.000 mensen hebben hun stem uitgebracht. Botanisch kunstenaar Esmée Winkel heeft het madeliefje nu vereeuwigd in een schilderij. Dit is het officiële kunstwerk van onze Nationale Bloem en vanaf nu te zien in Teylers Museum in Haarlem. Muzikant en cabaretier Kiki Schippers schreef het lied over de kracht het madeliefje.

Teylers

Menno Bentveld en Esmée Winkel bij het kunstwerk in het Teylers Museum

© Vroege Vogels

WhatsApp Image 2024-03-24 at 09.39.36

Muzikant en cabaretier Kiki Schippers

© Vroege Vogels

Ook onze Nationale Vogel

Het werk van Esmée Winkel is bovenal een ode aan het madeliefje, die in al haar facetten te zien is. Verder verwijst de kunstenaar naar de vier andere soorten uit de top vijf van de Nationale Bloem Verkiezing. Tot slot verwijst ze speels naar de grutto (Limosa limosa). De zwaar bedreigde weidevogel is in 2015 verkozen tot onze Nationale Vogel. Ook deze verkiezing is een initiatief van Vroege Vogels.

madeliefje

Tapijt van madeliefjes

© Fotograaf assan

Grutto door Leen Kuiper bewerkt

Boerenland vogel de grutto

© Leen Kuiper

Madeliefje stelt zich voor:

Tijdens de verkiezingen nam het madeliefje zelf het woord: "Iedereen kent mijn maagdelijk witte bloempjes met het gele hart. Maar heb je wel eens gemerkt hoe bewegelijk ik ben? Met het vallen van de avond sluit ik mijn bloemhoofdjes, en bij het krieken van de dag open ik ze. Maar ik sluit ze ook als er regen op komst is. Net als jullie Nederlanders ben ik altijd goed voorbereid. Ik gebruik mijn bloembladen als paraplu om mijn stuifmeel en nectar droog te houden. En als de zon weer doorbreekt, sta ik weer te stralen. Kortom, mijn bloem is uw eigen buienradar!"

In Teylers Museum hangt nog een kunstwerk met madeliefjes. Dat is het werk van kunstschilder Lucie van Dam van Isselt (1871-1949). Zij het een voorliefde voor het schilderen van meizoentjes. In Teylers hangt het werk 'madeliefjes in een zilveren beker'. Meer werk van Lucie van Dam van Isselt is te zien op deze website.

Plantenonderzoeker Baudewijn Odé van stichting Floron maakte een 3D animatie van het madeliefje. Op deze manier is het 'meizoentje' nog beter te bekijken (zie onderstaand filmpje). Bekijk de animatie voor een beter beeld

Waarom deze verkiezing?

De Belgen hebben de klaproos, de Duitsers de korenbloem en de Oostenrijkers de eidelweiss. Tot voor kort had bijna elk Europees land een nationale bloem, behalve Nederland! Sinds juni is het madeliefje onze eigen ‘nationale soort’. De verkiezing was een initiatief van BNNVARA’s Vroege Vogels in samenwerking met Esther van Gelder (cultuurhistoricus en conservator bij de KB, de nationale bibliotheek), Baudewijn Odé, (ecoloog bij FLORON), Norbert Peeters (botanisch filosoof en onderzoeker bij de Universiteit Leiden), Nils van Rooijen (plantenecoloog aan Wageningen University & Research), Rogier van Vugt (hoofd horticultuur bij de Hortus botanicus Leiden) en Esmée Winkel (botanisch kunstenaar en wetenschappelijk illustrator bij Naturalis Biodiversity Center). 

madeliefje_banner
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor