Onze botanische schatkamers
• 06-01-2017
• leestijd 1 minuten
© Hortus botanicus Leiden
De ethnobotanicus van de Universiteit van Leiden/Naturalis Tinde van Andel zal zich tijdens haar hoogleraarschap richten op het onderzoek naar de ontwikkelingen van de botanie, in het bijzonder naar planten en hun gebruik zoals vastgelegd in historische herbaria tussen de 16e en 19e eeuw. Tinde van Andel is oorspronkelijk botanicus. Zij heeft zich in de loop der jaren gespecialiseerd in het gebruik van planten door mensen in verschillende culturen. Iets wat volgens haar ook in de huidige tijd nog van onschatbare waarde is. Zo kan er door de bestudering van de oude gewassen nog heel wat worden geleerd voor de ontwikkeling van de huidige landbouwgewassen.
Schatkamer
Met name de schatkamers van de Leidse Universiteitsbibliotheek en Naturalis hebben prachtige historische collecties met gedroogde planten en botanische tekeningen. Materiaal afkomstig uit met name de Gouden Eeuw. Het wetenschappelijk onderzoek liftte mee op de overzeese handel van de West- en Oost-Indische Compagnie. De Europese botanici verzamelden gedroogde planten van over de hele wereld. Die werden sinds de eerste helft van de zestiende eeuw ondergebracht in herbaria. Tevens werden er veel tekeningen gemaakt van planten. Een noemenswaardig deel van deze collectie is nimmer onderzocht.
Digitaliseren
Tinde van Andel gaat deze botanische schatten digitaliseren zodat het materiaal beschikbaar komt voor onderzoekers en het publiek. En in de ogen van Van Andel nog belangrijker : het materiaal moet ook beschikbaar komen voor de inwoners van de landen van herkomst van deze botanische schatten.