Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ontwikkeling Marker Wadden

  •  
11-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
Marker Wadden

© foto: Rob Buiter

De vijf eilanden van de Marker Wadden, op een kilometer of vijf ten noordwesten van Lelystad in het Markermeer, vormen één van de nieuwste natuurgebieden van ons land. Toen de eerste plukjes zand boven water kwamen, in 2016, werden de Marker Wadden direct in bezit genomen door broedende pioniers als visdieven, kokmeeuwen, kluten en bontbekplevieren.
Maar hoe ontwikkelt dit veronderstelde vogelparadijs zich buiten de broedtijd? Met de hulp van vrijwillige vogeltellers houdt Natuurmonumenten dat maandelijks bij. 

Eerste goudhaan

Met haar bedrijf Fogol organiseert Debby Doodeman sinds het begin van de Marker Wadden vaarexcursies naar het gebied. Inmiddels neemt ze ook bezoekers mee op het 'openbare' eiland en helpt ze bij de maandelijkse tellingen van Natuurmonumenten. 'Het is heel leuk om te zien hoe dit gebied ontwikkelt. Zelfs van de eerste grote zaagbek of van de eerste goudhaan in de jonge struikjes kan ik enthousiast worden. Bijna alles is hier nu een primeur.'

Smelleken

Een hoogtepunt van dit winterse bezoek aan de Marker Wadden is een jagende smelleken, die in een rechtstreeks duel met een graspieper aan het kortste eind trekt. (foto: Debby Doodeman)
Smelleken

© foto: Debby Doodeman

Bij de foto: Vogeltellers Camilla Dreef (l) en Debby Doodeman op de Marker Wadden. 
Debby Doodeman & Camilla Dreef

© foto: Rob Buiter

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor