De ontsnapping van de gorilla Bokito in Blijdorp schokt Nederland en wordt tot ver buiten onze grenzen gezien. Al dan niet tot het uiterste getergd wist het dier over een gracht van 3,5 meter te springen en verwondde enkele mensen. Hij werd met behulp van een verdovingsgeweer gevangen en zit inmiddels weer in zijn hok. De Dierenbescherming laat weten geschokt te zijn en roept op tot heroverweging van het Nederlandse dierentuinbeleid.
Het belangrijkste bestaansrecht van een dierentuin is gelegen in zijn educatieve taak. Die taak houdt in dat een dierentuin, behalve dieren tentoon te stellen, mensen respect voor dieren en hun omgeving bijbrengt. Afgaande op de signalen die ons nu bereiken, heeft het daar in Rotterdam wel aan ontbroken. Er zouden steentjes naar de gorilla zijn gegooid, en de vrouw die het ernstigst verwond werd, dacht een bijzondere band met de gorilla te hebben en fixeerde hem met haar blikken. Deze handelwijze past niet in de gedachte dat dieren in hun eigen waarde moeten worden gelaten en met respect moeten worden behandeld. Blijkbaar is de gorilla zo uitgedaagd dat hij een zeer ongebruikelijke stap nam om over ene brede gracht te springen - je kunt je afvragen of dit niet een uiting is van een frustratie die hij al tijden aan het opbouwen was... De Dierenbescherming vreest dat dit exemplarisch is voor de dagelijkse gang van zaken in dierentuinen.
Als tweede kan de vraag gesteld worden of hoogintelligente dieren als gorilla’s, maar bijvoorbeeld ook leeuwen, dolfijnen en ijsberen, überhaupt in gevangenschap gehouden moeten worden. De eisen die deze dieren stellen aan de manier waarop ze (in gevangenschap) gehouden worden zijn zo hoog, dat een verblijf in een dierentuin eigenlijk niet kan. De Dierenbescherming bespreekt dit met de Nederlandse dierentuinen.