Onderzoekers hebben drie soorten lichtgevende haaien ontdekt in de zee in de buurt bij Nieuw-Zeeland. Het gaat om de valse doornhaai, de duivelslantaarnhaai en de zuidelijke lantaarnhaai. De soorten waren al bekend, maar dat ze licht konden geven, was nog niet bekend, meldt de Britse krant The Guardian op basis van onderzoek van de Belgische Université catholique de Louvain.
De valse doornhaai kan 180 centimeter lang worden en is daarmee nu het grootst bekende gewervelde dier dat licht kan geven. De onderzoekers zeggen dat de ontdekking aantoont hoe weinig mensen nog weten van de diepe zee. Deze haaien leven allemaal tussen de 200 meter en 1 kilometer diep in het water, een gebied bekend als de schemerzone.
Oplichtende haai
Het doel van de oplichtende buiken van de haaien is nog niet bekend. De onderzoekers denken dat de twee kleinere haaiensoorten het gebruiken als bescherming tegen aanvallen vanuit de diepte. De valse doornhaai heeft voor zover bekend geen natuurlijke vijanden, dus die gebruikt het mogelijk om prooidieren te spotten. Verder onderzoek moet dat uitwijzen.
"Gezien de uitgestrektheid van de diepe oceaan en hoeveel lichtgevende organismen voorkomen in dit gebied, wordt het meer en meer duidelijk dat het produceren van licht op die diepte een belangrijke rol speelt in het grootste ecosysteem van onze planeet", schreven de onderzoekers. De diepe oceaan is ook het minst onderzochte ecosysteem.