In de eerste aflevering van Vroege Vogels TV staat de omgeving van het Fort Pannerden in Doornenburg centraal. Deze landtong op de grens van Nederland en Duitsland is al honderden jaren allesbepalend voor onze Hollandse delta. Hier dendert het rivierwater uit de Alpen ons land in en wordt het verdeeld tussen de Rijn en de Waal. De afgelopen weken heeft het hoge water in dit rivierlandschap vrij spel gehad.
Fort Pannerden
In 1869 is begonnen met de bouw van Fort Pannerden op de landtong. Het is een sperfort, wat betekent dat het fort van alle kanten verdedigbaar is. De belangrijkste taak van het fort was om te voorkomen dat de vijand het begin van de Neder-Rijn (Pannerdensch Kanaal) zou afdammen, waardoor de Nieuwe Hollandse Waterlinie zou droogvallen en de weg naar het westen voor de vijand begaanbaar zou zijn. In het fort is nooit echt gevochten tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De enige veldslag die er is geleverd, is de ontzetting van de krakers in het fort door de ME in 2006.
Ruimte voor de rivier
De rivier is lange tijd goed ingeklemd geweest door dijken, maar in 1995 ging het mis. Het water kwam steeds hoger en veel mensen in het rivierengebied moesten worden geëvacueerd. Naar aanleiding van onder andere deze watersnood is gestart met het project Ruimte voor de Rivier. Niet langer werd de rivier vastgelegd, maar is er juist de ruimte gegeven aan het water. Er werden grote gebieden aangewezen waar het water naar toe kon als het hoog water werd. Deze gebieden zijn unieke moerasgebieden geworden.
In deze nieuwe natuurgebieden hebben bijzondere dieren en planten hun plek gevonden. Ze moeten zich constant aanpassen aan de veranderende waterstanden. Zo hebben bevers burchten op verschillende waterhoogtes en groeien er bomen die langere tijd onder water kunnen staan. Maar als het water lange tijd extreem hoog staat, zoals afgelopen maand, gaan zelfs de bevers op zoek naar de laatste droge plekken in het natuurgebied.