Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ongeduldige partijen opperen deadline groene afspraken industrie

  •    •  
17-10-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RWE Industrie

© Foto: Pixabay

Het geduld van fracties in de Tweede Kamer raakt op: het duurt ze veel te lang totdat het kabinet met bindende klimaatafspraken komt met de grote vervuilers in de industrie. VVD en D66 overwegen een deadline. Volgens de grootste partij PVV gaat het "blijkbaar niet best" met de voorgenomen aanpak.

Groene industriepolitiek

Het vorige kabinet begon met de 'maatwerkaanpak' of 'groene industriepolitiek'. Met de industriebedrijven die de meeste CO2 uitstoten worden afspraken gemaakt, is het idee. Als zij tot een ambitieus en haalbaar vergroeningsplan komen, dan staat daar in principe geld vanuit de overheid tegenover om dat plan te betalen. Bijna drie jaar geleden is de komst van de bindende afspraken aangekondigd, maar tot concrete afspraken heeft het nog niet geleid.

Tot frustratie van partijen in de Kamer. "De gesprekken lopen nu meer dan twee jaar. Er wordt flink op los vergaderd volgens mij, en er zijn núl bindende afspraken gemaakt", verzuchtte VVD-Kamerlid Silvio Erkens in een debat. Hij roept zijn partijgenoot en minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) op "haar nek uit te steken om een paar van die deals te gaan sluiten".

Harde deadlines

Net als D66'er Ilana Rooderkerk oppert Erkens "harde deadlines op het afronden van deze deals, zodat er druk op het proces ontstaat". Volgens de VVD'er kan de politiek "die klimaatambities anders gewoon op onze buik gaan schrijven". Ook Rooderkerk vreest dat de klimaatafspraken anders stranden.

PVV'er Alexander Kops vraagt zich af of het kabinet niet heeft onderschat wat er allemaal bij zo'n maatwerkafspraak komt kijken. Hij wil uitleg hierover van Hermans. Vooral de afspraken met Tata Steel zijn van belang, zo bleek ook in de Kamer. Niet alleen omdat het staalbedrijf voor gezondheidsverbetering in de omgeving moet zorgen, maar ook omdat het van groot belang is voor de Nederlandse en regionale economie.

Niet eindeloos onderhandelen

Het kabinet is niet van plan om eindeloos te blijven praten met bedrijven die te weinig ambitie tonen om tot goede klimaatafspraken te komen, aldus minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei. Als sommige vervuilers in de industrie te weinig voortgang boeken "moeten we ook bereid zijn om te stoppen en te zeggen: hier is geen afspraak mee te maken". Hermans wil "focus aanbrengen" in de zogenoemde maatwerkaanpak. "Eindeloos doorpraten" heeft bij sommige bedrijven geen zin.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.