Naturalis-onderzoeker dr. Freek Vonk heeft tijdens een reis naar Australië voor zijn BNNVARA tv-programma’s een nu toe onbekende zwart-wit geringde gifslangensoort gevonden. Vonk beschrijft samen met internationale collega’s in een artikel in het gerenommeerde tijdschrift Zootaxa dat vandaag verschijnt het onderzoek dat heeft geleid tot de officiële vaststelling van
Vermicella parscauda
als nieuwe soort.
“Het dunne slangetje van een halve meter lang lag voor mijn voeten op de grond in een gebied waar dit type slang normaal niet voorkomt,” aldus dr. Freek Vonk. “Ik was meteen geïntrigeerd. Ik vermoedde dat we op een nieuwe soort waren gestuit.” Op basis van uitgebreide metingen aan de slang, de vergelijking daarvan met informatie over vergelijkbare slangen en aan de hand van DNA-onderzoek stelden de onderzoekers onder leiding van Vonk vast dat het een nieuwe soort betreft.
Freek Vonk: “De zes tot nu toe bekende Vermicella-soorten zijn heel herkenbaar met hun zwart-witte tekening en piepkleine ogen. In Australië heet dit type slang bandy-bandy. Het zijn cobra-achtige gifslangen die ondergronds leven en jagen op onder meer andere slangensoorten, zoals blindslangetjes. Het ontdekken van een nieuwe slangensoort is voor mij als wetenschapper natuurlijk een droom die werkelijkheid wordt. Het is een nieuw stukje van de enorme puzzel die de aarde is. Het beschrijven van een nieuwe soort levert ons nieuwe informatie op. En hoe meer we weten over onze planeet, hoe beter we die kunnen beschermen. Dus blijven wij als wetenschappers onderzoeken: een nieuwe ontdekking kan zelfs zomaar voor je neus liggen. Ik ben ontzettend blij en trots dat een van de nieuwe soorten die voor 2018 officieel geteld gaan worden ‘onze’ nieuwe bandy-bandy zal zijn.”
Naturalis en nieuwe soorten
Het identificeren van nieuwe dieren- en plantensoorten is een kernactiviteit van de wetenschappers van Naturalis Biodiversity Center in Leiden, zoals Freek Vonk. Kennis over soorten en hun samenhang zorgt ervoor dat we biodiversiteit beter begrijpen. Vanaf het najaar van 2018 publiceert Naturalis Biodiversity Center regelmatig een overzicht van de nieuwe soorten die Naturalis-onderzoekers identificeren.