© Fotograaf: Henk57
Uit een steekproef blijkt dat chemische stoffen uit middelen tegen vlooien, teken en luizen bij honden of katten, zich in Nederlandse openbare parken bevinden. Pesticide Action Network (PAN-NL) en Buijs Agro-Services hebben dat ontdekt door een laboratorium monsters te laten analyseren van paardenbloemen uit vijftien parken, verspreid over het land. De onderzoekers concluderen dat de stoffen "een groot gevaar" zijn voor de overleving en voortplanting van de nog overgebleven insecten in gebieden.
Ze troffen in totaal residuen aan van veertig middelen, waarvan een deel ook uit de landbouw afkomstig is. Gemiddeld bevatte een monster zo'n tien stoffen. Het gaat onder meer om middelen als fipronil en permethrin. Die werken effectief tegen teken en vlooien, maar kunnen bijvoorbeeld ook schadelijk zijn voor vlinders.
De middelen komen vermoedelijk in parken terecht via honden en katten die daar rondlopen. Over de precieze effecten op de insectenpopulatie bestaat nog onduidelijkheid. "De effecten van in de parken aangetroffen cocktails van diergeneesmiddelen en bestrijdingsmiddelen zijn door geen enkel toelatingscollege of onderzoeker ooit onderzocht", schrijven de onderzoekers.
Op basis van wetenschappelijke literatuur die wel beschikbaar is, noemen ze het "zeer aannemelijk" dat met de gevonden concentraties de voortplanting van insecten "ernstig verstoord wordt" als ze eten van planten waar de stoffen op zitten. Ze schrijven bijvoorbeeld dat van koolwitjes bekend is dat hun voortplanting al wordt verstoord wanneer ze als rups eten van kool waar 1 microgram fipronil per kilo op zit. In acht van de vijftien parken werden fipronil-waarden aangetroffen tussen de 1,2 en 7,9 microgram per kilo plant.
De onderzoekers raden af om zogeheten synthetische insecticiden voor huisdieren te gebruiken. "Pas ter bestrijding van vlooien, teken en luizen bij huisdieren alternatieve maatregelen en middelen toe. Verschillende daarvan zijn ook te koop in dierenwinkels", klinkt het. Strengere regels en een betere beoordeling van de risico's is volgens PAN-NL ook nodig. De organisatie vindt dat insecticiden als fipronil helemaal verboden moeten worden.
Het hele onderzoeksrapport is hier te lezen.
Bron: ANP, Pesticide Action Network Netherlands
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.