Een groot onderzoek naar de biodiversiteit op Saba, en alle overige onderwerpen in de Vroege Vogels uitzending van 3 november 2024.
Luister de onderwerpen terug op de volgende startpunten:
00:10:40 - Fenolijn-held van Bibi Dumon Tak
00:35:25 - Mooiste winterslaapplek voor vleermuizen
01:09:10 - Onderzoek naar de biodiversiteit op Saba - deel 1
01:20:35 - Flamingofilm in premiere
02:08:35 - Onderzoek naar de biodiversiteit op Saba - deel 2
Het wordt ook wel ‘The Unspoiled Queen’ genoemd. Het Caribische eiland Saba is met 13 vierkante kilometer piepklein en heeft prachtige koraalriffen, papegaaivissen, de Saba leguanen, roodsnavelkeerkringvogels en met Mount Scenery (887 meter) ook de hoogste berg van ons Koninkrijk. Toch is er maar weinig bekend over de biodiversiteit van Saba. Zeker niet van ‘het kleine spul’. Daarom gaan tientallen onderzoekers de komende tijd de soortenrijkdom van het eiland in kaart brengen. Van sprinkhanen tot kevers en van bijen en slakken tot springstaarten. De eerste expeditie is achter de rug, met nu al spectaculaire resultaten.
Saba leguaan
© Thijs van den Burg
Nog heel even en dan gaan de vleermuizen weer in winterslaap. In bunkers, ijskelders en op andere plekken waar het niet gaat vriezen verzamelen zich dan tientallen vleermuizen tussen de stenen en achter de balken. In Santpoort staat misschien wel het mooiste winterverblijf voor vleermuizen. De Ruïne van Brederode gaat zelfs van november tot april helemaal dicht voor het bezoek, om de winterslapers rust te geven. Samen met vleermuizenonderzoeker Jan Wondergem, is verslaggever Rob Buiter naar de ruïne getrokken om de vleermuizen welterusten te wensen.
De Ruïne van Brederode in Santpoort, van november tot april het domein van overwinterende vleermuizen
© Rob Buiter
Elke keer als ze naar hem luistert dan verbeeldt zij zich hoe hij de fenolijn inspreekt, staand op de dijk bij Nes. Schrijfster Bibi Dumon Tak vroeg aan ons of ze hem een keer kon ontmoeten : Hans Gartner. En zo togen verslaggever Merlijn Schneiders en Bibi Dumon Tak naar Friesland voor een ontmoeting met haar fenolijn-held.
Morgen begint het WFFR, de tiende editie van het Wildlife Film Festival te Rotterdam. Hier kun je niet alleen films zien over groenlandse ijskappen of het leven van de alpenmarmot, maar ook over onze Nederlandse flamingo!
Ja, je hoort het goed, de groep flamingo’s in het Grevelingenmeer is al jaren een trekpleister voor liefhebbers en vogelaars. Natuurfilmer Ronald Faber besloot de groep roze vogels jaarrond te volgen. Verslaggever Pleun Aarts ontmoet hem bij de kolonie.
Flamingokuiken in een nest van modder en klei
© Ronald Faber
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.