MOCO is het Monitoring Consortium waarin verschillende organisaties, waaronder SOVON, zich verenigd hebben om na te gaan of en hoe vaarrecreatie invloed heeft op de natuur in het Waddengebied. Dit is onderdeel van het
Actieplan Vaarrecreatie Waddenzee
dat tot doel heeft de balans tussen natuur en recreatie te onderzoeken. Recent is over het eerste monitoringjaar gerapporteerd.
Voor het eerst is er nu een Waddenzee breed beeld van de vaarbewegingen in de Waddenzee die mogelijke verstoringsbronnen kunnen zijn. In het kader van deze monitoring is er ook vanuit Sovon begonnen met het monitoren van niet alleen de vogels, maar ook de potentiële verstoringsbronnen en de verstoringen die al of niet het gevolg zijn van die bronnen. Zowel tijdens de tellingen bij hoogwater, als tijdens laagwater met “
Oog voor het Wad
”.
CHIRP en scholekster
In het onderzoeksproject CHIRP wordt o.a. door onderzoekers van het NIOO-KNAW gekeken naar de effecten van verstoring van gezenderde en ongezenderde scholeksters op Vlieland. Alle informatie die voorradig is wordt gebundeld, zoals vluchtbeweging en oefeningen van de Luchtmacht boven de Vliehors op Vlieland, vluchtbewegingen van de vogels en de verplaatsingen van boten in de Waddenzee. Middels de Waddenzee-brede monitoring van verstoringsbronnen kan een schatting gemaakt worden wat de verstoringen voor effect hebben op de scholekster populatie. En dat is weer belangrijk om de knelpunten in kaart te brengen.