Per 1 maart dit jaar zijn de mestregels voor boeren versneld aangescherpt. Dat betekent dat ze langs de oevers van hun sloten een mestvrije bufferzone moeten aanleggen. Deze regel moet het uitvloeien van meststoffen in ons water tegen gaan, maar wat betekent dit eigenlijk voor de plaatselijke biodiversiteit? Daar is nu een groot onderzoek naar gestart. Hoogleraar Matty Berg van de Vrije Universiteit in Amsterdam geeft uitleg.
Het kabinet besloot onlangs onder druk van de Europese commissie dat boeren verplicht zijn een mestvrije bufferzone rond hun oevers aan te leggen. Dat is, afhankelijk van wat voor sloot er op het perceel ligt, een oever van 1,5 meter of meer waar niet bemest mag worden. "Je kunt het nu al zien, langs sommige slootkanten op akkers zie je dat er meer en diversere plantensamenstellingen zijn. Nu zijn wij benieuwd, wat voor effect heeft dit op de bodemfauna?" zegt Matty Berg.
Daarvoor is de onderzoeksgroep van Berg nu een onderzoek gestart. Met potvallen, die ze zowel op natuurvriendelijke oevers als op regulieren oevers plaatsen, kunnen ze in de gaten houden wat voor bodembeestjes er van de mestvrije oevers gebruik maken. Bij het openmaken van de eerste potval op de natuurvriendelijke oever is Berg enthousiast: "Je ziet veel loopkevers, wolfspinnen, emelten, noem maar op. Er zitten ook soorten tussen die gevoelig zijn voor mest, dus dat is al alvast een mooi resultaat". Om echt te zeggen wat natuurvriendelijk(ere) oevers betekenen voor het bodemleven moeten we ze nog wel in het lab analyseren. Zodra we de soortensamenstelling precies weten, kunnen we ook wat zeggen over het nut van natuurvriendelijke oevers.
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.