Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Onderzoek naar massasterfte kreeften in Oosterschelde

  •    •  
12-04-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
290 keer bekeken
  •  
Dode Europese zeekreeft. Oosterschelde bij Strijenham, 24 september 2023 (Bron: Peter H. van Bragt)

Dode Europese zeekreeft. Oosterschelde bij Strijenham, 24 september 2023

© Peter H. van Bragt

Wageningen University & Research (WUR) gaat opnieuw onderzoek doen naar de massale sterfte van kreeften in de Oosterschelde, meldt de NOS. De oorzaak daarvan is nog grotendeels onbekend. "Aan de buitenkant van de kreeft is niets te zien, maar veel dieren zijn slap en inactief. Er is iets aan de hand, maar we weten niet wat", zegt onderzoeker Jildou Schotanus. 

Oosterscheldekreeften minder actief en verzwakt

Het kreeftenseizoen is net begonnen, maar visser Henk Jumelet ziet het al somber in. Waar hij eerder 25 kilo per dag uit het water haalde, is dat nu maar zo'n 2 kilo. En de gevangen kreeften zijn vaak ook erg verzwakt. 

"Normaal gesproken moet je een beetje oppassen dat ze niet in je vinger bijten, maar nu gebeurt er niks, ze zijn zwak; niet in orde", zegt hij. Op bepaalde plekken in de Oosterschelde zijn de netten al verwijderd, omdat er niks meer gevangen wordt.  

Staalslakken schuldig aan massasterfte Oosterscheldekreeften?

Veel vissers waaronder Jumelet vermoeden dat staalslakken (resten van staalproductie) de oorzaak zijn van de kreeftensterfte.  

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.