Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Onderzoek naar gemodificeerd gras als oplossing voor CO² probleem

  •  
30-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
335 keer bekeken
  •  
meadow-geb1ce2ac1_1920

Grasveld

© Alexa via PixaBay

Het Nederlandse bedrijf Carbon-Alert werkt in Colombia aan het oplossen van het wereldwijde CO²-probleem, door het kunstmatig vormen van veen. Met een nieuwe plantensoort kan dit proces volgens de bedenkers extreem worden versneld, wat het mogelijk zou kunnen maken om tonnen CO² onder de grond op te slaan. 

Gemodificeerd gigagras 

Carbon-Alert plant in Colombia het zogenaamde Juncao-gras. Deze plant, ook wel gigantisch gras genoemd, komt uit de Afrikaanse tropen en werd gemodificeerd in China. Het groeit onder warme omstandigheden zeer snel, tot wel 5 meter in 2 maanden. Nog belangrijker: het neemt extreem veel CO² op, ontdekte de Chinese onderzoeker Lei Xuejun, directeur van het Carbon Cycle Research Center aan de Central South University of Forestry and Technologie in Hunan. Carbon-Alert wil de plant gedeeltelijk vloeibaar maken en injecteren onder het grondwater. Hierdoor verdwijnt alle CO² die de plant uit de lucht haalde in de grond: een versnelde vorm van veenvorming.

Tropische plekken

Carbon-Alert start haar project met 4000 Hectare grond in Colombia. Dit heeft een belangrijke reden: het gigantisch gras heeft een nachttemperatuur van minimaal 20 graden nodig. Op de locatie zouden oorspronkelijk bomen worden geplant, die op lange termijn zo’n 0,5 à 1 ton wortelkoolstof in de bodem zouden opslaan. Het gigantische gras neemt echter zo’n 200 à 300 keer meer CO² op, blijkt uit onderzoek van Lei Xuejun. De plant draagt bovendien geen zaden en is daardoor niet invasief.

CO²-compensatie 

Carbon-Alert berekende dat 1 miljoen km² gras de volledige wereldwijde CO²-uitstoot compenseert. ‘Een gebied zo groot als half Europa’, legt initiatiefnemer Jacobus van Merksteijn uit. ‘Een enorme oppervlakte, maar ook een natuurlijk alternatief voor alle zonnepanelen, windmolens en elektrische auto’s ter wereld. Het proces zorgt voor CO²-opslag, maar kan ook bijdragen aan het vruchtbaar maken van woestijngebieden, de productie van biomassa, bio-ethanol en groen plastic en het compenseren van olie, kolen en gas.’ 

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor