Een langsdenderende vrachtwagen, een scheepsschroef die door het water maalt, maar ook het bubbelen van waterplanten of het tjirpen van een waterwants: onder water kan het net als daarboven een kakofonie zijn van geluiden. Promovendus Kees te Velde onderzoekt aan de universiteit van Leiden wat het effect is van al die geluiden op het gedrag van vissen.
Te Velde probeert zogezegd 'het akoestisch onderwaterlandschap' in beeld te brengen. "We meten eerst op enkele rustige plekken in het Valleikanaal wat je allemaal hoort, en vervolgens ook wat verder stroomafwaarts, op de Eem, hoe de stad Amersfoort onder water klinkt."
Kees te Velde, aquatisch bioloog Universiteit Leiden
© Rob Buiter
Te Velde denkt dat vissen geluiden op verschillende manieren kunnen gebruiken of er last van kunnen hebben. "Sowieso kunnen vissen heel goed horen! Een kabbelend beekje dat een rivier instroomt, kan voor trekkende vissen op die manier een soort baken zijn om te weten 'hier ben ik dus'. Tegelijk kan een brug waar 24/7 vrachtwagens over denderen ook een geluidsbarrière vormen, waar ze niet graag langstrekken." Te Velde hoopt die verschillende effecten te ontrafelen.
Kees te Velde, aquatisch bioloog Universiteit Leiden
© Rob Buiter
Ondertussen zijn er ook veel onderwaterdieren die een beste bak herrie kunnen maken. Het dier dat gerelateerd aan zijn grootte het hardste geluid kan maken is een wants. Het vijverdwergduikertje van maar een halve cm groot, kan nota bene met zijn penis 99 dB aan geluid produceren!
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.