Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

“Onderschatting klimaatrisico’s raakt economie”_25_05_2016

  •  
25-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
euro-money-1471852_large.jpg
De financiële sector moet bijdragen aan de klimaatdoelstelling van 1,5 graden. Dat zegt de Tweede Kamer in een dinsdag aangenomen motie . Met de motie steunt de regering de oproep die IUCN NL, Greenpeace, Both ENDS, Oxfam Novib, Hivos en Milieudefensie in een open brief aan De Nederlandsche Bank doen. “Klimaatverandering wordt ernstig onderschat, terwijl het de stabiliteit van ons financiële systeem in gevaar brengt”, stellen de organisaties.
Systeemrisico
Klimaatverandering is een risico van formaat, zo blijkt uit recent onderzoek van onder andere The Economist . De potentiële financiële schade als gevolg van klimaatverandering wordt geschat op maar liefst 43 biljoen dollar. Ter vergelijking: de kredietcrisis van 2008 zorgde voor een kwart van dit bedrag aan verlies op de beurs, zo’n 10 tot 12 biljoen. De impact op de economie was echter vele malen groter.
Probleem is dat dit rimpeleffect binnen de financiële sector onvoldoende wordt onderkend, zo stellen de maatschappelijke organisaties in hun brief aan DNB. Gerhard Mulder van IUCN NL: “Investeerders kijken alleen naar de risico’s in hun eigen portfolio, en niet naar die voor de economie als geheel. Hierdoor lijken risico’s kleiner dan ze in werkelijkheid zijn. Het is van belang dat klimaatverandering als systeemrisico wordt benaderd.” Financiële schade als gevolg van klimaatverandering ontstaat bijvoorbeeld doordat een productielocatie te maken krijgt met droogte of overstromingen, en daardoor niet kan renderen.
Leidende rol
De Nederlandsche Bank, in ons land verantwoordelijk voor de financiële stabiliteit, kan de leiding nemen in deze systemische aanpak, vindt ook Faiza Oulahsen van Greenpeace. “Ze kunnen bijvoorbeeld beginnen met klimaatrisico’s op te nemen als vast onderdeel in het halfjaarlijkse Overzicht Financiële Stabiliteit (OFS)”.
Gisteren heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen die de maatschappelijke organisaties steunt in hun oproep. De Tweede Kamer stelt dat pensioenfondsen en verzekeraars willen investeren in de transitie naar een klimaatneutrale economie, maar dat een regulerend kader ontbreekt om te komen tot een gelijk speelveld. De Tweede Kamer wil daarom afspraken maken over hoe financiële instellingen gaan bijdragen aan de doelstelling van 1,5°C en wil onderzoeken op welke manier de klimaatintensiteit van leningen en investeringen van Nederlandse financiële instellingen transparanter kan worden gemaakt. 
Geleidelijk
Onlangs publiceerde De Nederlandsche Bank al het rapport ‘Tijd voor transitie’ waarin de bank stelt toe te willen naar een klimaatneutrale economie. Daarvoor is het van belang dat er nu maatregelen worden genomen, zodat de transitie geleidelijk kan verlopen. Mulder: “Het financiële systeem is niet gebaat bij schoksgewijze aanpassingen. Dat veroorzaakt crisis. Als we te lang wachten kan het zomaar zijn dat we voor noodmaatregelen komen te staan. Actie is dus nu nodig.”
Bron: IUCN
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor