Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ondergrondse peer

  •  
10-03-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
132 keer bekeken
  •  
aardpeer-bloem.jpg
De aardpeer ( Helianthus tuberosus ); vroeger was het een zeer bekende knol met de status van de aardappel. Vandaag de dag is de aardpeer van zijn eervolle plaats gestoten en heeft hij daar een verstopt plekje bij de groenteman voor teruggekregen.
De naam doet veel vermoeden. Bijvoorbeeld dat de aardpeer een kruising is tussen een aardappel en een peer, of dat het een speciale vorm van de aardbei is. Niets van dit is waar. De aardpeer behoort namelijk tot het geslacht van de zonnebloemen ( Helianthus ).
Net als de zonnebloem, zijn de bloemen van de aardpeer geel. Maar in tegenstelling tot de zonnebloem, bloeit de aardpeer alleen na een mooie, zonnige zomer. Een zomer vol regen zal daarom geen bloeiende aardperen opleveren.
Onder de grond legt de plant reservevoorraden aan in wortelknollen. Deze knollen kennen wij als de aardpeer. Aardperen hebben een grillige, wat mismaakte vorm en zijn ongeveer vier tot acht centimeter groot. Een pasgeoogste knol is crèmekleurig tot rozerood. Dit is afhankelijk van het ras. Door blootstelling aan licht verandert de kleur naar violet of lichtbruin.
Aardperen zitten vol met voedingsstoffen, die niet alleen voor de plant zelf, maar ook voor de mens erg gezond zijn. Voor mensen zijn de knollen voedzaam, maar licht verteerbaar. Ze staan er zelfs om bekend een helende werking te hebben. De knollen bevatten namelijk veel inuline. Inuline is een suiker waar met name diabetici baat bij hebben. Bij de vertering van dit suiker komt namelijk geen glucose vrij. Glucose is een suiker die diabetici vaak moeilijk kunnen afbreken. Inuline heeft ook een positieve werking op de darmflora. Hier zitten echter wel een klein nadeel aan vast. Tijdens het verteren van een aardpeer, kunnen namelijk stinkende gassen gevormd worden.
Desondanks kunnen er heerlijke recepten met aardperen gemaakt worden. De smaak van deze knol is lichtelijk zoet, enigszins notig en sommigen vinden dat het iets weg heeft van een artisjok. In de artikelen ‘Aardpeerrecepten van de uitzending’ en ‘Meer aardpeerrecepten’ zijn recepten met de aardpeer te vinden.
Bronnen:
Wikipedia
Vrienden van de aardpeer
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.