Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Oerbossen kap in Finland en Zweden, WWF slaat alarm

  •    •  
Vandaag
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
oerbos zweden

Oerbos Zweden

© Ola Jennersten (WWF Zweden)

Finland en Zweden zijn thuis aan het grootste deel van Europa’s overgebleven oerbos. Echter lijkt het erop dat de landen te weinig doen om de kostbare ecosystemen te beschermen. Een nieuw rapport van het WWF onthult alarmerend bewijs dat de landen niet voldoen aan hun verplichtingen in het kader van de Green Deal en de Biodiversiteitsstrategie van de EU.  

Bescherming schiet tekort

27 en 28 januari organiseert de Europese Commissie een workshop over het behoud van oerbossen in Helsinki. In het licht van die workshop, en de discussies die eraan verbonden zijn, waarschuwt het WWF in een rapport dat donderdag uitkwam voor de noodzaak van dringende actie. “De Green Deal van de EU stelt een duidelijk doel: de laatste overgebleven oerbossen in Europa moeten strikt worden beschermd”, legt het WWF uit. Hun rapport brengt zorgwekkende trends wat betreft deze bescherming aan het licht. Het lijkt er namelijk op dat de Finse en Zweedse regeringen mazen in de wet gebruik om houtkap toe te staan in bossen die eigenlijk beschermd zijn. Het gaat om duizenden hectares bos met een hoge beschermingswaarde per jaar. De kap van deze oerbossen heeft serieuze gevolgen voor klimaatstabiliteit, biodiversiteit en ecologische gezondheid op de lange termijn.

“Openbaar beschikbaar bewijs laat zien dat zowel Finland als Zweden afwijkt van het EU-beleid”, zegt Mai Suominen, bosbouwdeskundige bij WWF Finland. “Dit kan zo niet doorgaan als we de klimaat- en biodiversiteitscrisis serieus willen aanpakken.”

Oerbos Zweden

Oerbos Zweden

© Ola Jennersten (WWF Zweden)

Kap met kappen

Het WWF benadrukt dat de bescherming van oerbossen essentieel is om Europa's klimaat- en biodiversiteitsdoelen te behalen, en om de politieke geloofwaardigheid van de EU te behouden. “Bosbescherming is niet alleen leuk om te hebben; het is fundamenteel voor het succes van een duurzame en circulaire bio-economie,” zegt Peter Roberntz, bosbouwdeskundige bij WWF Zweden.

In het WWF-rapport worden verschillende aanbevelingen gedaan, maar bovenal wordt de Europese Commissie opgeroepen om toezicht te houden op de nationale implementatie van de EU-biodiversiteitsstrategie.

“De workshop van de EU-commissie in Helsinki moet een keerpunt zijn”, aldus Anke Schulmeister-Oldenhove, Manager Forests van het WWF European Policy Office. “Beleidsmakers moeten daad bij het woord voegen en ervoor zorgen dat Europa’s laatste grote bossen bescherm worden. Voordat het te laat is.”

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor