Wegslak
© TheoTerwiel
Het zal je niet ontgaan zijn. Afgelopen weken zijn ze volop in het nieuws: slakken. Enorme hoeveelheden worden er waargenomen en er wordt veel over geklaagd. We praten erover met Anthonie van Peursen, slakkenexpert van de macaologische vereniging.
"Je hebt er een paar hooligans tussen zitten. Die verpesten het eigenlijk voor de rest." zegt van Peursen. De wegslak bijvoorbeeld is de meest voorkomende naaktslak die je nu overal ziet. Die eet van jong blad en daar kun je dus ook last van krijgen in je tuin. Of de segrijnslak, die eet ook van onze tuinplanten. "Wij noemen die om die redenen ook wel de chagrijnslak." Maar er zijn ook veel slakkensoorten die je tuinplanten met rust laten.
Segrijnslak
© gj4roest
Neem bijvoorbeeld de gewone tuinslak. Die is hartstikke mooi met zijn zwarte randje. Of de zwanenmossel. Een tweekleppige die onder water leeft. Er zitten vaak mooie verhalen te vertellen over slakken en hun schelp. Zo heb je ook de schilderslak. Schilders gebruikten de schelp van deze slak om hun verf mee te bewaren. Of de barnsteenslak. Die kan door een parasiet prachtige felle kleuren krijgen. Daardoor kunnen vogels ze beter vinden en worden ze dus ook sneller opgegeten. Voor de slak niet fijn maar wel voor de parasiet wel. Die kan daardoor beter verspreid worden.
© Bron: Evolution Megalab / Open University
Om erachter te komen of er dit jaar echt meer slakken zijn dan andere jaren, roept stichting ANNEMOON op om eens in je struik te duiken. Welke slakken kom je daar zoal tegen? Voor meer informatie kun je op deze site kijken. Hier kun je ook een zoekkaart en een afvinklijstje downloaden.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.