Wanneer je in oost-Nederland langs natuurlijke, snelstromende beken loopt moet je je ogen ophouden! Niet alleen voor het landschap, maar ook voor de grote gele kwikstaart!
Oevergebied
De grote gele kikstaart broedt en vindt zijn eten bijna alleen maar langs de oevers van snelstromende beken en rivieren. Het liefst staan op deze oevers nog loofbos. In de gebieden waar de grote gele kwikstaart veel aanwezig is wil dit vogeltje ook nog wel eens in bebouwd gebied broeden. Buiten het reguliere broedgebied is deze kwikstaart ook wel eens in meer westelijke steden waargenomen. Zoals in Utrecht langs de singel bijvoorbeeld.
Aantallen
Met de grote gele kwikstaart gaat het de afgelopen decennia relatief goed. Het aantal broedparen is sinds de jaren 70 verdubbeld tot 410 paren in 2016. Het opnieuw laten meanderen van gekanaliseerde beken en rivieren en de verbeterde waterkwaliteit heeft hier een groot aandeel in gehad. Helaas gaat de vogel in de afgelopen jaren in zijn traditionele broedgebieden weer iets achteruit. De oorzaak daarvan is nog niet bekend.